Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, İzmir’deki yangınlardan etkilenen ilçelerin afet bölgesi ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına bir kanun teklifi sundu.
Teklifte, yangınların "hem insan yaşamını hem de bölgenin ekosistemini derinden sarstığı" ifade ediliyor. Özellikle İzmir'in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanda çıkan büyük yangına dikkat çekilerek, gece saatlerinde havadan müdahale yapılamadığı, sabah saat 07.00'de havadan müdahaleye başlandığı belirtildi. Yangın nedeniyle konut alanına yakın alevler sonucu onlarca evin yanması, 105 evin boşaltılması ve 44 işyerinin tahliye edilmesi gerektiği kaydedildi. 17 Ağustos'ta İzmir’in Tire ilçesi Karatepe Köyü’nde çıkan yangının, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığı ve binlerce zeytin ağacının yanı sıra onlarca hektar alanın yandığı vurgulandı. 18 Ağustos'ta ise Urla ilçesindeki Balıklıova Mahallesi'nde de bir yangın meydana geldiği ifade edildi.
Bakan Murat Kurum'un, "İzmir’de 52 bina ve 97 bağımsız bölümde incelemelerimizi yaptık. Bunlardan 43 bina ve 45 bağımsız bölümün yangından ağır, yıkık veya orta hasarlı olduğunu tespit ettik. Yangın şu anda kontrol altına alındı; soğutma çalışmaları devam ediyor." açıklaması hatırlatılan teklifte, "Bölgedeki insanlar için yıkıcı etkileri olan bu yangınlar sonrası, zarar gören halkın ihtiyaçları öncelikli olarak dikkate alınmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır." denildi.
DEM Parti'nin kanun teklifinde, "Yangın sonrası bölgedeki ormanlık alanlar, tarım arazileri ve doğal yaşam alanları büyük ölçüde yok olmuştur. Yüzlerce ev ve iş yeri zarar görmüş, zeytinlikler yok olmuştur. Bu durum, bölgenin temel geçim kaynaklarından biri olan tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilemiş, biyolojik çeşitliliğe büyük zarar vermiştir. Bu felaketin sonuçları acil müdahale gerektiren bir durum yaratmıştır; bu nedenle bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi elzemdir. Bölge halkı, bu felaketin sonuçlarıyla baş başa bırakılmamalı, kayıpların telafisi için gerekli kaynaklar hızla sağlanmalı ve uzun vadeli onarım çalışmaları başlatılmalıdır." ifadelerine yer verildi.