İzmir’de Deprem Riski: 4 Fay Hattı Tehlikesi!

İzmir'de 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilecek dört fayın bulunduğu, bu faylardan Tuzla'nın en büyük tehlikeyi oluşturduğu belirtildi. Uzmanlar, deprem hazırlıklarının artırılması gerektiği konusunda uyarıyor.

İzmir, önemli bir sismik risk ile karşı karşıya. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgede 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilecek dört fay hattının bulunduğunu belirtti. Bu faylardan Tuzla Fayı'nın özellikle dikkat çektiğini ifade eden Sözbilir, "Tuzla'nın ardından Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayları geliyor. Bu dört fay, İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor" dedi.

GEÇMİŞ DEPREMLERİN DERSLERİ

Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem, 117 can kaybına ve birçok binanın yıkılmasına yol açmıştı. Prof. Dr. Sözbilir, bu depremin üzerinden geçen dört yıl içinde artçı depremlerin sayısının 30 bini geçtiğini kaydetti. "Bu durum, bölgedeki sismik aktivitenin sürdüğünü gösteriyor" diye ekledi.

FAY HATLARININ CİDDİ TEHLİKELERİ

İzmir'deki 17 diri fayın yanı sıra, denizde de benzer potansiyeli olan fayların bulunduğunu vurgulayan Sözbilir, "Karada ve denizde toplamda yaklaşık 40 fay, bölge için tehlike oluşturuyor. Bu fayların bazıları il merkezine çok yakın. Olası bir depremde ciddi can ve mal kaybı yaşanabilir" ifadelerini kullandı.

TUZLA FAYI RİSKİ YÜKSEK

Tuzla Fayı’nın 2 bin yılda bir deprem ürettiğini belirten Sözbilir, "Son depremi 2 bin yıl önce yaşandı. Bu fayın deprem yapma aralığı dolmuş durumda" dedi. Bu durum, İzmir'de yaşayanları daha da dikkatli olmaya zorlayan bir gerçek.

DEPREM MASTER PLANLARI HAZIRLANIYOR

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir’in doğal afetlere karşı hazırlıklı olmadığını belirterek, "Biz, faylar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Hangi zemin deprem sırasında nasıl davranacak, bunu önceden belgelemeye çalışıyoruz. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'nin yapı stoku yönünden yaptığı çalışmalara destek veriyoruz" dedi. Ayrıca, İzmir’in deprem bilişim sisteminin oluşturulduğunu ve kentsel dönüşüm yol haritasının hazırlanacağını ifade etti.

HIZLA HAREKETE GEÇMELİYİZ

"Türkiye ölçeğinde baktığımızda deprem bizden hızlı ilerliyor" diyen Sözbilir, "Fay üzerinde çalışırken, fay deprem üretiyor. Bu yüzden çok acele etmeliyiz. 10 kat daha hızlı olmalıyız ki depremi öncesinden yakalayıp tedbir alabilelim" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.