İzmir'deki Smyrna Antik Kenti'nde Roma Dönemi'ne ait mutfak ve ev aletleri bulundu

İzmir'deki Smyrna Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, M.S. 1. ila M.S. 4. yüzyıla ait Roma Dönemi'ne ait mutfak eşyaları bulundu. Prof. Dr. Akın Ersoy, bu buluntuların İzmir'in Akdeniz dünyasındaki önemini ve ticaret bağlantılarını ortaya koyduğunu vurguladı.

İzmir’deki Smyrna Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazılarda, M.S. 1. yüzyıldan M.S. 4. yüzyıla kadar uzanan döneme ait birçok mutfak ve ev eşyası ortaya çıkarıldı. Bu buluntular arasında kase, tabak, leğen, süzgeç, kandil, testi, dokuma ağırlıkları, tabak ve kapaklar gibi Roma Dönemi'ne ait eşyalar bulunuyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, bu örneklerin İzmir’in liman kenti olarak Akdeniz dünyasında kullanılan objelerle olan ilişkisini gösterdiğini belirterek, "Kaliteli işçiliğe sahip dikkat çekici eserler" ifadesini kullandı.

Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından gerçekleştiriliyor ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Ticaret Odası ile Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. tarafından destekleniyor. Smyrna, İzmir merkezindeki en büyük antik dönem agoralarından birine sahip olup, Akdeniz'in en büyük tiyatrolarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan kazılar, kentin tarihi değerlerini gün yüzüne çıkarıyor.

Kadifekale'den Kemeraltı'na kadar uzanan ve Büyük İskender tarafından 193 hektarlık bir alanda kurulan Smyrna, farklı dönemlere ait binlerce objenin keşfedilmesine olanak sağlıyor. 2020 yılında UNESCO tarafından ‘İzmir Tarihi Liman Kenti’ adıyla Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Smyrna Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan Roma Dönemi'ne ait mutfak ve ev eşyaları, dönemin yaşam tarzını aydınlatıyor.

Prof. Dr. Akın Ersoy, İzmir’in Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, "Çalışmalarımız Kadifekale’den Kemeraltı’na kadar devam ediyor. İzmir, liman kenti olduğu için Roma kültürü ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Bulduğumuz pek çok obje, o dönemin global dünyasını da yansıtıyor. Yerel objeler, İzmir'deki evler, tapınak çeşme başları ve limanda kullanılıyordu" dedi.

Elde edilen buluntularla ilgili olarak Prof. Dr. Ersoy, metal objelerin geri dönüşümde kullanılabildiği için çoğunlukla toprak seramik eserlerin günümüze kadar ulaştığını belirtti. Ayrıca, Osmanlı Dönemi’ne ait metal objelerin de bulunduğunu ekledi. "Yeni buluntularımız erken ve geç Roma Dönemi’ne ait eserler. Kandiller, gece veya loş ortamlarda kullanılıyordu. Süzgeç, kaseler gibi mutfak kapları, bir Roma konutunun içindeki yaşamı anlamamıza yardımcı oluyor. Bu eserler, İzmir'in Roma dünyasına entegre olduğunu göstermesi açısından büyük önem taşıyor. İzmir Limanı'ndan kalkan veya yanaşan gemilerin ticaretine dair ipuçları sunuyor. Ayrıca, M.S. 1. ile M.S. 4. yüzyıllar arasında İzmir'de kullanılan kapların ve süslerin dünyayla olan bağlantısını da gösteriyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.