İznik Gölü'nde Fay Hattı Belirlendi: 1000 Yılda Bir Gelen Deprem Olabilir!

İznik Gölü’nde keşfedilen 1500 yıllık batık bazilikanın tarihi gizemleri ortaya çıkıyor. Uzmanlar, bölgedeki sismik aktiviteleri ve deprem riskini değerlendiriyor.

Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer, yaptığı açıklamada İznik’te her 900 ila 1000 yılda bir büyük bir depremin meydana geldiğini belirtti. 1065 yılındaki büyük depremin ardından İznik’te yeni bir büyük depremin yaşanma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti. "İznik Gölü'nde aktif bir fay hattı keşfettik" diyen Prof. Dr. Sigoyer, bölgenin sismik durumu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçladıklarını ifade etti.

TARİHİ BİR KÜLTÜREL MİRASI ARAŞTIRMAK

Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316'da kurulan İznik, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. 2014 yılında keşfedilen batık bazilika, bölgedeki Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyor. Geçtiğimiz günlerde belgesel gösterimi yapılan "İznik, Batık Gizem (İznik, The Sunken Enigma)" adlı eser, Fransız yönetmen Pascal Guerin tarafından hazırlandı ve Bursa'da önemli bir katılımla izlendi.

KONSİL TARİHİ

Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, bazilikanın Hristiyan dünyası için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. "Elde ettiğimiz veriler, Hristiyanlar için çok önemli olan Birinci Konsil'in bu alanda toplanmış olabileceğini ortaya koydu. 2025 yılında Birinci Konsil'in 1700. yılı kutlanacak" dedi.

YENİ KESİFLER VE GELECEK ARAŞTIRMALAR

Belgesel gösteriminin ardından gerçekleşen soru yanıt bölümünde, izleyiciler araştırmalar hakkında daha fazla bilgi alma fırsatı buldu. Prof. Dr. Şahin ve Prof. Dr. Sigoyer, hem tarihi hem de sismik verilerin ışığında, İznik Gölü’ndeki kazı çalışmalarının ve araştırmaların devam edeceğini açıkladılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.