İngiliz otomobil üreticisi, aralık ayı sonuna kadar olan çeyrekte 80.126 araç satarak perakende satışlarının bir önceki yıla göre %37,6 düştüğünü gördü.
Üretimdeki bu düşüşe rağmen şirket, bir önceki çeyreğe göre %22 artışla 4,7 milyar sterlin gelir elde etti.
Dünyanın dört bir yanındaki üreticiler, yarı iletken tedariklerini güvence altına almak için mücadele ederken büyük darbe aldı.
JLR’nin CEO’su Thierry Bolloré yaptığı açıklamada, “Yarı iletken tedarikleri bu çeyrekte satışları kısıtlamaya devam ederken, ürünlerimiz için araçlarımızın arzu edilirliğinin altını çizen çok güçlü bir talep görmeye devam ediyoruz.” Dedi.
Ancak şirket, çip kıtlığının bu yıl boyunca devam etmesini beklediği, ancak arzın kademeli olarak iyileşmesini beklediği konusunda da uyardı.
Bu, JLR’nin Hintli ana şirketi Tata Motors’un dönem için 15,16 milyar rupiye (150 milyon £; 203,2 milyon $) zarar vermesine yardımcı oldu.
JLR ayrıca, yeni Range Rover’a olan güçlü talep nedeniyle sipariş defterinin yaklaşık 155.000 araçla yeni bir rekor seviyeye ulaştığını söyledi.
Çipler, dokunmatik ekran kontrolleri, otomatik acil durum frenleri, geri vites kameraları, yakıt verimliliği ekipmanı ve hava yastığı açma sistemleri gibi tümü bunlara dayanan bir dizi özellikle birlikte, modern otomobiller için hayati öneme sahiptir.
Tedarik zinciri kesintileri, Covid-19 kısıtlamaları ve artan hammadde fiyatlarının yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticileri de çip sıkıntısından etkilendi. Toyota, General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW ve Renault gibi motor endüstrisi devlerinin tümü, yeterli yarı iletkeni güvence altına almak için mücadele ettikleri için son aylarda üretimi kısmak zorunda kaldılar.
Ethereum balinaları 3 kripto paraya gözünü dikti: Bunlardan topluyorlar