James Webb Teleskobu kullanılarak 13 milyar yıl öncesine ait kuasarlar araştırıldı

MIT araştırmacıları, "Astrophysical Journal" dergisinde yayımlanan çalışmalarında, 13 milyar yıl öncesine ait beş eski kuasarın çevresini inceledi. Çalışmanın baş yazarı Anna-Christina Eilers, bu kuasarların yoğun madde alanlarında değil, daha izole bölgelerde yer aldığını ifade etti.

Kuasar, merkezinde aktif bir süper kütleli kara delik bulunduran galaksilerin son derece parlak çekirdekleridir. Kara delik, çevresindeki gaz ve tozları kendine çekerken büyük bir enerji patlaması meydana getirir; bu nedenle kuasarlar evrendeki en parlak cisimler arasında yer alır. Araştırmalar, kuasarların Big Bang'den sadece birkaç yüz milyon yıl sonra gözlemlenmeye başladığını göstermektedir. Ancak bu kadar kısa bir sürede bu denli parlak ve büyük olabilmelerinin gizemi hâlâ çözülmemiştir.

Yeni Gözlemler

MIT öncülüğündeki bir araştırmada, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak 13 milyar yıl öncesine gidildi. Beş eski kuasarın çevresel koşulları incelendi ve bu kuasarların etrafında beklenmedik bir çeşitlilik gözlemlendi. Bazı kuasarlar, 50'den fazla komşu galaksinin bulunduğu yoğun bölgelerde yer alırken, diğerleri yalnızca birkaç galaksinin bulunduğu daha boş alanlarda tespit edildi.

Kuasarların Yalnızlığı

Bu yalnız kuasarların varlığı, fizikçilerin erken evrende bu kadar parlak nesnelerin nasıl oluştuğu konusundaki anlayışlarını zorlamaktadır. MIT fizikçisi Anna-Christina Eilers, "Bu kuasarların büyümesi için yeterli besin kaynaklarının olmadığını görmek, oldukça şaşırtıcı. Bazı kuasarların, çevrelerinde görünmeyen toz bulutlarıyla gizlenmiş galaksilerle çevrili olabileceği ihtimali mevcut," dedi.

Gelecek Araştırmalar

Eilers ve ekibi, bu kuasarların büyüme süreçlerini anlamak amacıyla tozlu bölgeleri incelemeyi planlıyor. Araştırmanın bulguları, süper kütleli kara deliklerin nasıl büyüdüğüne dair önemli soruları gündeme getiriyor. Eilers, "Elde ettiğimiz sonuçlar, bu süper kütleli kara deliklerin büyüme sürecinin hâlâ tam olarak anlaşılmadığını gösteriyor," diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.