Japonya, önceki gün Türkiye'de Şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş depremine benzer büyüklükte bir depremle sarsılsa da can kaybının sınırlı olması dikkat çekti. 32 yıldır Türkiye'de yaşayan kıdemli inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, ülkesinin depremde yıkılmama konusundaki başarısını şöyle anlattı: “Japonya'da arazi, inşaat ve inşaat izinleri katı kurallara tabidir."
TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİ..
Moriwaki, şöyle konuştu: "Kahramanmaraş depreminde 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Japonya'da 55 kişi hayatını kaybetti. Depremin şiddeti ile karşılaştırıldığında Kahramanmaraş'ta ölü sayısı aynı değil. "İstanbul'da bu büyüklükteki bir depremde acil önlem alınmazsa ölü sayısının binlere ulaşmasından üzüntü duyuyorum" diye uyardı..
İNŞAAT KONUSUNDA KATI KURALLAR VE KONTROLLER VAR
Moriwaki, Hürriyeti Oya Armutçu'ya şu şekilde konuştu:
“Japonya'da arazi, inşaat ve inşaat izinleri konusunda katı kurallar ve kontroller var. Bu kuralların dışına çıkmak kesinlikle imkansızdır. Bu nedenle binalarımız sağlam ve güvenlidir. İnsanlar deprem anında binalardan korkmuyor. Aslında güvenli olduğu için içeri girmeyi tercih ediyor.
DEPREME DAYANIKLI DEĞİL! TATBİKAT YOK!
Türkiye bir deprem ülkesi ama Japonya'daki gibi etkili bir deprem tatbikatı yok. Japonya'daki gibi anaokulundan itibaren haftada iki kez egzersiz yapın.
ZEMİN İYİYSE SORUN OLMUYOR
Mevcut deprem mevzuatı Japonya'dakilerle hemen hemen aynıdır. 2000'den sonra yapılan binalar daha iyidir. Ancak Türkiye'nin inşaat stoğu zayıf. Japon binaları depreme dayanıklıdır. Binada sorun olsa bile zemin iyiyse sorun olmuyor. Kahramanmaraş depreminden sonra TOKİ evlerinin neden yıkılmadığını öğrenmek için bölgede araştırma yaptım. Bu evlerde toprak etütlerinin yapıldığını ve binaların iyi toprak üzerine inşa edildiğini gördüm. TOKİ apartmanlarını örnek almak lazım.
Kahramanmaraş depreminde 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Japonya'da 55 kişi öldü. Kahramanmaraş'ta depremin büyüklüğüyle karşılaştırıldığında ölü sayısı çok fazla değil. Üzülerek belirtmek isterim ki, acil önlem alınmazsa İstanbul'da bu büyüklükteki bir depremde ölü sayısı yüz binlere ulaşabilir.
JAPONYA'DA DEPREM OLDUĞUNDA İNSANLAR GÜVENLİ OLDUĞU İÇİN BİNALARA KOŞUYOR
“Ülkemizde deprem olduğunda insanlar daha güçlü ve daha güvenli olduğu için binalara koşuyor çünkü deprem nedeniyle pencereler veya tabelalar düşebiliyor. Türkiye'de ise tam tersi oluyor. "İnsanlar pencerelerden ve balkonlardan atlıyor."