Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kuzey Anadolu fay hattında yaşanan depremlerle birlikte Hatay'da büyük bir deprem beklenmediğini belirtti. Moriwaki, Hataylı vatandaşlara 2-3 katlı yatay mimari uyarısında bulunarak, şehirde 2 defa büyük çaplı deprem yaşandığı için Hatay'da büyük bir deprem beklentisinin olmadığını ifade etti.
DEPREM KARŞITI TEDBİR ÖNERİLERİ
Japonya'da ve Türkiye'de yaşanan depremleri karşılaştıran Moriwaki, Türkiye'de kaçak inşaatlar ve eğitim eksikliklerinin deprem riskini artırdığını vurguladı. Türkiye'de de küçük yaşta deprem eğitimlerinin verilmesi gerektiğini belirten uzman, Hatay'ın yatay mimari ve düşük katlı binalarla deprem riskini azaltabileceğini dile getirdi.
HATAY'DA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Moriwaki, Hatay'ın ova kesimindeki inşaatlarda 4 katı geçmemeye özen gösterilmesi gerektiğini ve mümkünse ovadan yüksek kesimlerde yapılaşma olması gerektiğini ifade etti. "Hatay, 2-3 katlı yatay şekilde binalarını yaparsa daha iyi olur" diyen uzman, Japonya'da benzer tedbirlerin uygulandığını ve Hatay'ın da benzer bir strateji izlemesi gerektiğini söyledi.
DEPREM SONRASI TSUNAMİ UYARISI
Denizin içerisinde Kıbrıs tarafında bir deprem olması durumunda Hatay'ın etkilenebileceğini belirten Moriwaki, olası bir tsunamide 1 ila maksimum 3 metrelik bir dalga oluşabileceğini söyledi. Moriwaki, depremden sonra deniz kenarında bulunan insanların yüksek yerlere kaçmaları gerektiğini vurguladı. Moriwaki açıklamalarında, "Hatay'da büyük bir deprem beklenmiyor, şehirde 2 defa büyük çaplı deprem yaşandığı için. Kuzey Anadolu fay hattı olarak Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'da 2 defa deprem yaşandı. Bu fay hattının devamı olarak denizin içerisinde Kıbrıs tarafında deprem olursa Hatay da etkilenebilir. Akdeniz, Japonya'daki gibi okyanus içerisinde olmadığı için muhtemel bir tsunamide 1 veya maksimum 3 metrelik dalga oluşabilir. Depremden sonra deniz kenarında insanlar varsa mutlaka yüksek yerlere kaçmalılar. Ben Hatay'ın bu kadar kötü olacağını beklemiyordum. Daha önce bu şehre 10 defa gelmiştim. Hatay kültür şehri, bu şehre çok yazık oldu. Şehri yavaş yavaş düzeltmek ve geriye dönmek lazım. Bundan sonra ova kesiminde inşaat yapılırken 4 katı geçmemek lazım. Mümkün ise ovadan yüksek kesimlerde yapılaşma olmalı. Hatay, 2-3 katlı yatay şekilde binalarını yaparsa daha iyi olur. Artık Japonya'da binalarını yatay şekilde yapmaya çalışıyor. Erzincan ili de yaşadığı depremlerin ardından 4 katı geçmeyecek şekilde yatay yapılaşmasını sürdürüyor. Hatay'ın da aynı şekil olması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.
Japon deprem uzmanının açıklamaları, Hataylıları bilinçli bir şekilde tedbir almaya çağırırken, kentteki yapılaşma politikalarının depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.