Japonya bu sefer başaramadı

JAXA’nın H3 roketini ikinci kez fırlatma girişimi, Japonya tarafından gerçekleştirilen uzay emelleri için büyük bir gerileme oldu.

Roket fırlatma rampasından ayrılmayı başarırken, ülkenin uzay yetkilileri, ikinci aşama motorunun ateşlenmemesi üzerine birkaç dakika sonra uçuş sonlandırma sistemini etkinleştirmek zorunda kaldı.

Bir duyuruda JAXA, kendini imha etme komutunun rokete Japonya saatiyle 10:52’de (20:52 ET) iletildiğini, çünkü “görevi gerçekleştirme olasılığı bulunmadığını” söyledi. Ajans, neyin yanlış gittiğini anlamak için olayı hâlâ araştırıyor.

H3, program ilk kez 2013’te onaylandıktan sonra Mitsubishi Heavy Industries tarafından inşa edildi ve ülkeye 200 milyar yen’den (1,5 milyar $) mal oldu. JAXA, roketi 2020’de fırlatmayı umuyordu – ve o yıl H3 için işlevsel bir testi tamamladı – ancak mühendislik sorunları nedeniyle açılış uçuşunu ertelemek zorunda kaldı. Bu yıl 17 Şubat’taki ilk gerçek fırlatma denemesi, ilk aşamadaki bir elektriksel parazit sorunu nedeniyle araç kalkamadan iptal edildi.

Nikkei Asia’ya göre, Japonya Başbakanı Fumio Kişida, H3’ü “ulusun iş dünyası ve ulusal güvenlik emelleri için çok önemli” olarak görüyor. Yörüngeye çok daha fazla Japon gözetleme uydusu yerleştirmek ve müşterilere fırlatma hizmetleri sunacak bir işletmenin temel bileşeni haline gelmek için yaratıldı. JAXA ve Mitsubishi görünüşe göre orijinal fırlatma maliyetlerini yarıya indirerek SpaceX’in Falcon 9’unun fırlatma maliyetlerinden daha düşük olduğuna inandıkları 50 milyon dolara indirebildiler. Gelecekte, NASA Artemis programının Lunar Gateway projesini desteklemek için kargo taşıması da bekleniyor.

Razer Kiyo Pro inceleme: Gelişmiş seçenekler sunan bir webcam arayanlar için!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

1300 TL değerindeki oyun ücretsiz! Ancak oyun Türkiye dahil 10 ülkede yasaklı: İşte sebebi
TikTok, YouTube'a rakip olma yolunda: Test süreci başladı
iOS 17.5 Güncellemesiyle Ortaya Çıkan Sorun: Eskiden Silinen Fotoğraflar Geri Mi Dönüyor?
Yapay Zeka Devrimi: ChatGPT-4o'nun Etkisi ve Tartışmalar
NASA Keşfi: WASP-193b Ötegezegeni 'Pamuk Şeker' Gibi Hafif ve Kabarık