Japonya, Dünya üzerinde bir ilki gerçekleştiriyor: Uzaya ahşap uydu fırlatıyor

Dünya atmosferine giren metal uyduların yanmasıyla uzun yıllar süren kirliliğe bir çözüm olarak, ahşaptan yapılmış bir uzay aracı geliştirildi. LingoSat adı verilen bu küçük uzay aracının bu yaz ABD'ye ait bir roketle uzaya fırlatılması planlanıyor.

Kyoto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çevre dostu bir alternatif olarak ahşabın metal uyduların üretiminde kullanılmasını test etmek için Sumitomo Ormancılık ve Japon Uzay Ajansı ile birlikte çalışma yürüttü. Bu çalışmanın bir parçası olarak, LingoSat adı verilen küçük ahşap uzay aracı, bu yaz ABD'ye ait bir roketle uzaya fırlatılmayı planlıyor.

Metal uyduların atmosfere girmesi ve yanması sonucu oluşan alümin parçacıkları, uzun yıllar boyunca atmosferin üst katmanlarında kalır ve çevre kirliliğine yol açar. Bu nedenle, Japon araştırmacılar doğal ve ekonomik bir malzeme olan ahşabın kullanımını araştırarak, sürdürülebilir üretim ve atılma sonrası zararsız bertaraf sağlamak için çalışmalarını yoğunlaştırdılar.

Kyoto Üniversitesi'nin öncülüğünde, farklı ahşap türlerinin uzaya fırlatılması ve Dünya yörüngesinde uzun süreli uçuşlara dayanma yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla bir proje başlatıldı. Bu proje kapsamında ilk testler, uzay koşullarının laboratuvar ortamında yeniden oluşturulduğu yerlerde gerçekleştirildi. Yapılan deneylerde, ahşap örneklerin kütlelerinde ölçülebilir bir değişiklik olmadığı ve çürüme veya hasar belirtisi göstermediği belirlendi.

Japon kiraz ağacı da dahil olmak üzere birçok farklı ağaç türü, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir yıl boyunca dayanıklılık testlerine tabi tutuldu. Bu testler sonucunda, manolya ağacından elde edilen ahşabın çatlamaya karşı dayanıklı olduğu tespit edildi. LingoSat'ın üretiminde de manolya ağacı kullanıldı. LignoSat deneyinin yörüngede başarılı olması durumunda, ahşabın uydu üretiminde daha çevre dostu bir yapı malzemesi olarak kullanılmasının önünü açabileceği belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Öğretmen 15 yaşındaki öğrencisinden hamile kaldı
Damat yıkıldı: 12 günlük gelin erkek çıktı
Korkunç olay: 'Kocam yük olarak görüyordu' dedi, engelli oğlunu timsahlara yem etti
Biden açıkladı: "İsrail, Refah'a geniş çaplı saldırı başlatırsa silah göndermeyi durduracağız"
Kuzey Makedonya'nın yeni cumhurbaşkanı seçildi