Japonya'da Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifa etti!

Japonya'da Liberal Demokrat Parti'nin liderliğine seçilen İşiba Şigeru'nun başbakanlık görevini devralması bekleniyor. Mevcut Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifa etti. Kişida, görev süresinde önemli zorluklarla karşılaştıklarını belirtti.

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) liderliğine seçilen İşiba Şigeru'nun başbakanlığı devralması beklenirken, mevcut Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifasını sundu. Devlet televizyonu NHK'nın bildirdiğine göre, Kişida, Ekim 2021'den bu yana görevde bulunuyordu ve istifasıyla birlikte mevcut kabinesi de topluca görevinden ayrıldı.

Kişida, düzenlediği basın toplantısında, görevde kaldığı üç yıl boyunca Japonya'nın önemli bir dönüm noktasıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Ekonomik, sosyal ve diplomatik alanlarda acil zorluklarla yüzleşmekte olduklarını vurgulayan Kişida, bu süreçte "değişimi güce dönüştürme" çabalarında önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade etti.

Parti içi seçimlerde Kişida'nın yerine LDP liderliğine seçilen İşiba'nın, LDP ve koalisyon ortağı Komeito'nun kontrolündeki meclis oturumunda başbakanlık görevini devralması kesinlik kazanmış durumda. Meclisteki oylamanın ardından yeni kabinenin duyurulması ve İmparatorluk Sarayı'nda düzenlenecek bir törenle göreve başlaması bekleniyor.

Kişida, bir yıl süren görev süresinin ardından önceki Başbakan Suga Yoşihide'nin istifasının ardından Ekim 2021'de göreve gelmişti. Geçtiğimiz haftalarda LDP seçimlerine katılmama kararı almıştı. Kişida, ağustos ayında, parti içindeki siyasi bağış fonu skandalının kamu güvenini sarstığını belirterek istifa edeceğini açıklamıştı. 

27 Eylül'de gerçekleştirilen kongrede, 9 adayın katılımıyla yapılan LDP başkanlık seçiminde, eski tarım ve savunma bakanı İşiba Şigeru, ikinci turda zafer kazanarak parti lideri oldu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.