Japonya'da otomotiv endüstrisinde sarsıcı bir gelişme: Toyota, Honda, Mazda ve diğer önemli üreticiler, araç güvenlik testlerinde hile yaptıklarını itiraf etti. Hükümet, bu iddiaları araştırıyor ve etkilenen modellerin sevkiyatlarını durdurdu. Toyota'nın başkanı özür dilerken, sektördeki bu yolsuzluklar endişe yaratıyor.
Japonya hükümeti, araç üretim sertifikasyonunda hile yapıldığı iddialarıyla Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki gibi otomobil firmalarının suçlandığını bildirdi.
Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı (MLIT), söz konusu firmaların hileli güvenlik testi yaptıklarını kabul ettiklerini açıkladı. Bakanlık, adı geçen modellerin sevkiyatlarını durdurarak ulusal güvenlik standartlarının doğrulanmasını talep etti. Yetkililer, Japon firmalarının üretim tesislerine yerinde denetim yapmak üzere sevk edildi.
Bakan Saito Tetsuo, güvenlik testi yolsuzluklarının son derece üzücü olduğunu belirtti. Ancak, etkilenen modellerin düşük üretim hacimleri nedeniyle Japon ekonomisine sınırlı etki yapacağını tahmin etti.
Toyota, 7 modelini kapsayan araçlarının MLIT onaylı olmayan yöntemlerle sertifikalandığını duyurdu. Bazı modellerin üretimi durdurulurken, diğerlerinin ise devam ettiği açıklandı. Toyota Başkanı Toyoda Akio, basın toplantısında özür dileyerek, doğru sertifikasyon sürecini takip etmedikleri için piyasaya araç sürdüklerini kabul etti.
Honda'nın 4,3 milyon, Toyota'nın 1,7 milyon aracı etkilendiği belirtiliyor. Test sonuçlarına ilişkin sertifikasyon sorunundan etkilenen diğer firmaların da araç sayıları veriliyor. Toyota'nın motor üretiminde veri hilesi yaptığı, Mazda'nın motor kontrol yazılımını kasıtlı olarak değiştirdiği, diğer firmaların da benzer yolsuzluklar ve hileli test sonuçları raporladığı ifade ediliyor.