Japonya'da Yasukuni Tapınağı Ziyaretleri: Gelenek, Diplomasi ve Tartışmalar

Japonya'da Yasukuni Tapınağı ziyaretleri, savaşta hayatını kaybedenleri anma geleneklerini sürdürüyor. Ancak bu ziyaretler, komşu ülkelerden diplomatik tepkilere neden oluyor. Başbakan Kişida'nın tapınağı ziyaret etmeyeceği belirtiliyor.

Japonya'nın Tokyo kentindeki Yasukuni Tapınağı, geleneksel ilkbahar festivali kapsamında devlet ve bürokrasi dünyasından birçok yetkilinin ziyaretine ev sahipliği yapıyor. Ancak bu ziyaretler, savaşta hayatını kaybedenleri anma amaçlı olsa da komşu ülkelerden diplomatik tepkilere yol açıyor. Başbakan Kişida'nın tapınağı ziyaret etmeyeceği bildiriliyor, bu durum geçmişte olduğu gibi tartışmalara neden oluyor.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da, devlet ve bürokrasi dünyasının konuşlandığı Chiyoda bölgesindeki Şinto inancı tapınağında 21-23 Nisan tarihleri arasında geleneksel ilkbahar festivali devam ediyor.

Resmi Kyodo ajansının haberine göre, iktidar ve muhalefet üyeleri arasında bulunan 90'dan fazla milletvekili ile bazı bakan yardımcıları, Yasukuni Tapınağı'na ziyaret gerçekleştirdi.

Ekonomi Güvenliğinden Sorumlu Bakan Takaiçi Sanae ile Ekonomik Canlanmadan Sorumlu Devlet Bakanı Şindo Yoşitaka da tapınağı ziyaret etmişlerdi.

Bakan Takaiçi, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, "Ulusal politika uğruna yaşamını kaybedenlerin ruhlarına saygıyla şükranlarımı sundum." ifadesini kullanmıştı.

Başbakan Kişida Fumio'nun makamı adına "kutsal Masakaki çiçeği" gönderilmişti. Ancak Kişida'nın tapınağı ziyaret etmeyi planlamadığı belirtilmişti.

DİPLOMATİK TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

Tapınak, özellikle ilkbahar ve sonbahar başlangıçları ile Japonya'nın mağlubiyetini ilan ettiği 15 Ağustos'un yıl dönümünde, savaşta yaşamını kaybedenlerin anılması amacıyla ziyaretçi akınına uğruyor.

Japon İmparatoru için can verilmesine şükran duyulması ve savaşta öldürülen ataların ruhlarına saygı duyulması niyeti taşıyan tapınak gezileri, komşu ülkeler nezdinde diplomatik tepkilere neden oluyor.

Yasukuni'yi, "Japonya'nın geçmiş militarizminin sembolü" olarak gören Güney Kore ve Çin yönetimleri, başta başbakan olmak üzere Japon hükümeti temsilcilerinin tapınağa bağış ve ziyaretlerini protesto ediyorlar.

BAŞBAKAN DÜZEYİNDE EN SON ABE ZİYARET ETMİŞTİ

Tapınağı başbakan düzeyinde en son Aralık 2013'te Başbakan Abe Şinzo ziyaret etmişti.

Ülkenin "en uzun süre görev yapan başbakanı" ünvanına sahip Abe Şinzo'nun tapınak ziyareti Güney Kore, Çin ve Tayvan'ın tepkisini çekmişti.

1869'da inşa edilen tapınağın, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı ancak tapınak keşişlerinin, savaş dönemi Başbakanı ve Japon Ordusu Generali Tojo Hideki dahil 14 savaş suçlusunu, 1978'de "kutsal" kabul etmesi nedeniyle tartışmalı statüsünü koruduğu biliniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze'ye yardım için alternatif rotalar belirleniyor
Joe Biden'ın benzin fiyatlarını düşürmek için yeni hamlesi: 1 milyon varil satılacak
İsrail ABD baskısına dayanamadı: AP'nin ekipmanlarını iade edecek
Gizemli Dublin-New York Portalı: Yeniden Açıldı ve Yeni Kurallar Devreye Girdi!
Almanya'dan Ukrayna'ya Destek: Baerbock, Hava Savunması İçin Fon Topluyor!