Japonya'dan Apple ve Google'a Rekabeti Artırıcı Yeni Yasa

Japonya Parlamentosu, Apple ve Google'ın akıllı telefon uygulama mağazalarında rekabeti teşvik etmek için yeni bir yasa çıkardı. Yasa, büyük teknoloji şirketlerinin kendi platformlarında rakip uygulamaları engellemesini ve arama sonuçlarında kendi hizmetlerine öncelik vermesini yasaklıyor.

Japonya Parlamentosu, Apple ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin akıllı telefon uygulama mağazalarında rekabeti artırmak için çıkardığı yeni yasa ile şirketlerin kendi platformlarında rakip uygulamaları engellemesini ve arama sonuçlarında kendi hizmetlerine öncelik vermesini yasaklıyor.

Japonya Parlamentosu, Apple ve Google'ın akıllı telefon uygulama mağazalarındaki rekabeti teşvik etmek amacıyla üçüncü taraf şirketlerin kendi platformlarında uygulama satmasını ve çalıştırmasını sınırlandıracak bir yasa çıkardı.

Kyodo haber ajansına göre, bu yasa Apple'ın iOS ve Google'ın Android işletim sistemlerinin, uygulama mağazalarının ve ödeme platformlarının sağlayıcılarının, kendi platformları ile rekabet eden uygulamaların satışını engellemesini yasaklayacak. Yasa aynı zamanda teknoloji devlerinin arama sonuçlarında kendi hizmetlerine öncelik vermesini de yasaklayacak.

Yasanın amacı, tüketicilere daha fazla seçenek sunmak, inovasyonu teşvik etmek ve büyük teknoloji şirketlerinin rekabeti kısıtlamasını önlemektir. Ayrıca, daha küçük şirketlerin rekabet edebilmesi ve fiyat avantajı sağlaması hedefleniyor.

Apple ve Google gibi şirketlerin yasanın ihlali durumunda uygulanacak cezalar da belirlendi. Uygulamanın getirisinin yüzde 20'si oranında ceza verilecek ve rekabeti kısıtlayan uygulamalara devam edilmesi halinde bu ceza yüzde 30'a kadar çıkabilecek.

Adil Ticaret Komisyonu'nun denetleyeceği yasa, 2025'in sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.