Japonya’nın İnsansız Uzay Aracı SLIM Ay’a İniş Yaptı

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracının Ay'a iniş gerçeleştirdiğini açıkladı. Bununla birlikte Japonya aya iniş yapan 5'inci ülke oldu.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), insansız uzay aracı SLIM'in Ay'a başarılı bir şekilde yumuşak iniş gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu başarıyla birlikte Japonya, Ay'a uzay aracıyla yumuşak iniş gerçekleştiren beşinci ülke konumuna ulaştı.

Ülkeler arasındaki uzay yarışı giderek kızışırken, Japonya Ay'a uzay aracı ile yumuşak iniş yapan 5'inci ülke oldu. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA) Eylül ayında yörüngeye gönderdiği SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracı yerel saatle 00.20 sıralarında Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirdi. JAXA tarafından düzenlenen basın toplantısında, uzay aracının Dünya ile iletişimi yeniden kurduğunu ancak, güneş panellerinin muhtemelen yanlış açıda olması nedeniyle elektrik üretemediği aktarıldı. JAXA Başkanı Hitoshi Kuninaka, "SLIM şu anda sadece kendi bataryasıyla çalışıyor. Verilerinin dünyaya aktarılmasına öncelik veriyoruz," dedi.

Toplantıda ayrıca, "Ay'ın keskin nişancısı" olarak adlandırılan SLIM'in belirlenen hedefin 100 metre yakınına inmeyi başardığı aktarılırken, bu teknoloji sayesinde potansiyel bir oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak görülen Ay kutuplarının keşfinde güçlü bir araç haline geleceği vurgulandı. SLIM'in hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını doğrulamanın ise yaklaşık 1 ay süreceği belirtildi.

EYLÜL'DE YÖRÜNGEYE GÖNDERILMIŞTI

JAXA, geçen Eylül ayında H2A roketi ile SLIM adlı insansız uzay aracını ve XRISM adlı astronomik gözlem uydusunu yörüngeye gönderdi. JAXA tarafından yapılan açıklamada, SLIM'in üzerindeki görüntüleme teknolojileri aracılığıyla Ay kraterlerinin topografik bilgilerini toplamasının planlandığı belirtildi. SLIM'in 3-4 ay içinde Ay yörüngesine ulaşması ve 4-6 ay içinde Ay yüzeyine yumuşak iniş denemesi yapması bekleniyor. XRISM uydusunun ise yıldızlar ve galaksilerden detaylı görüntüler elde etmeyi amaçladığı ifade edildi.

JAXA'nın açıklamasında, toplanacak olan verilerin ABD liderliğindeki Artemis projesinde kullanılacağı ve bu projenin 2025 yılına kadar insanların Ay'a dönmesini hedeflediği belirtildi. Bu girişim, Ay kraterlerinin şekli gibi topografik detayları anlamak ve astronomik gözlemlerle bilgi toplamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.