Jeoloji uzmanından korkutan uyarı: "'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti&quo

Jeoloji mühendisi Koray Çetin Onalan, Türkiye'de meydana gelen 4 ve üzeri depremlerin artmasıyla birlikte diri fay sayısının 200'den 500'e çıktığını açıkladı. Ayrıca, Onalan, 2 bin yıldır deprem üretmeyen fayların da harekete geçtiğine dikkat çek

Jeoloji mühendisi Koray Çetin Onalan, Türkiye'de son dönemde meydana gelen 4 ve üzeri depremlerin sayısındaki artışa dikkat çekerek, diri fay sayısının 200'den 500'e çıktığını belirtti. Ayrıca, Onalan, iki bin yıldır deprem üretmeyen fayların da artık harekete geçtiğini ifade etti.

DİRİ FAYLAR VE TÜRKİYE'NİN RİSK DURUMU

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, Türkiye'nin kıta içi diri faylar açısından önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, 1999 Körfez depreminin önemli bir dönemeç olduğunu söyledi. Ülkede şu anda 500'e yakın deprem üretebilecek fay bulunduğunu belirten Onalan, 24 il ve yüzlerce ilçenin bu fayların üzerinde yer aldığını ifade etti.

JEOLOJİK KOŞULLAR VE YERLEŞİM ALANLARI

Onalan, yerleşim alanlarının planlanmasında jeolojik koşulların göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'deki yerleşim alanlarının büyük bir bölümünün diri faylar üzerine ya da alüvyon ovalarının üzerine yerleştiğine dikkat çekti. Özellikle İstanbul, İzmir, Çanakkale, Muğla, Aydın ve Antalya gibi bölgelerdeki metropollerde yaşayan 30 milyon vatandaşın bu risk altında olduğunu belirtti.

DEPREM DİRENÇLİ KENTLER VE YEREL SEÇİMLERİN ÖNEMİ

Koray Çetin Onalan, deprem dirençli kentlerin oluşturulması için yerel yöneticilerin ciddi irade göstermeleri gerektiğini belirterek, geçmişte yaşanan depremlerin önemli uyarılar olduğunu ifade etti. Onalan, 30 Ekim 2020'deki İzmir depreminin bir uyarı olduğunu söyleyerek, bu tür felaketlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

KORKUTAN UYARI: DİRİ FAY HATTI SAYISI ARTTI

Jeoloji uzmanı, Türkiye'nin genç bir coğrafya olduğunu ve fayların hala oluşumunu tamamlamadığını belirtti. Onalan, 1999'dan bu yana bilim adamları tarafından yapılan çalışmaların sonuçlarını almanın yeni başladığını ve diri fay sayısının 500'e kadar çıktığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'de 2 bin senedir deprem üretmeyen fayların da sürelerini doldurduğunu ve bu fayların harekete geçtiğini belirtti. Hazırlıklı olunmadığı takdirde, olası bir depremin etkilerinin büyük olabileceği uyarısında bulundu. Onalan, "Depremler geçmişte vardı, bugün de var, yarın da olacak. Ama fayların belirlenmesi ciddi emekler, özel uzmanlık isteyen konulardır. 1999'dan sonra bu mevzuda bilim adamları yetiştiriyoruz. Onların çalışmalarının neticelerini yeni yeni almaya başladık. Daha 2 yıl öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin senedir deprem üretmeyen faylar var fakat süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı. Oraya gidip, araştırma yaptığınızda bir diri fayın varlığını görüyorsunuz. Bu faylar artacak" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.