JOHNSON&JOHNSON’IN KANSEROJEN SKANDALI
Sağlık devi Johnson&Johnson'ın bebek pudrası üreten yan şirketi, kanserojen skandalıyla gündeme gelmişti. Şirketin bebek pudrası ve diğer talk ürünlerinin kansere yol açtığını iddia eden on binlerce dava, ortalama 10 milyar dolarlık tazminat ödemesiyle sonuçlanacak. Şirket, anlaşmayı ilerletmek için cuma günü üçüncü kez iflas başvurusunda bulundu.
KANSEROJEN DAVALARI
J&J, bebek pudrası ve diğer talk ürünlerinin asbestle kirlendiği ve yumurtalık ile diğer kanserlere neden olduğunu iddia eden 62 binden fazla davayla karşı karşıya kaldı. J&J'nin yan kuruluşu Red River Talc, Houston’daki bir federal mahkemeye iflas koruması için başvurdu.
ŞİRKETİN SAVUNMASI VE UZLAŞMA TEKLİFİ
J&J'nin dava başkan yardımcısı Erik Haas, uzlaşma teklifinin "tüm taraflar için adil ve eşit" olduğunu belirterek, dava açanların %83'ünün anlaşmayı kabul ettiğini ifade etti.
UZLAŞMANIN KARŞIT GÖRÜŞLERİ
Uzlaşma teklifine karşı çıkan avukatlar, J&J'nin iflas sürecini manipüle ettiğini ve kanser mağdurlarına eksik ödeme yapmaya çalıştığını savundu. Avukat Andy Birchfield, J&J'nin bu süreci "bir sahtekarlık girişimi" olarak nitelendirdi.
DESTEKLEYEN GÖRÜŞLER
Uzlaşmayı destekleyen avukatlar ise anlaşmanın müvekkillerine makul bir tazminat sağladığını ifade ettiler. Avukat Allen Smith, bu sürecin davacıların hızlı bir şekilde tazminat almasını sağlayacağını belirtti.
JİNEKOLOJİK KANSER DAVALARINA ODAKLANMA
J&J’nin üçüncü iflas başvurusu, özellikle yumurtalık ve diğer jinekolojik kanser davalarına odaklanıyor. Şirket, eyalet başsavcılarıyla mezotelyoma hastalarına yönelik anlaşmaların üzerine bir çözüm kurmayı hedefliyor.
10 MİLYAR DOLARLIK TAZMİNAT
J&J, davacılara 25 yıl boyunca ortalama 10 milyar dolar ödeyecek. Ayrıca, şirketin yakın zamanda 1,1 milyar dolar ek yatırımı ve 650 milyon dolarlık yasal ücret ödemesi de öngörülüyor.