Joe Biden: "Yaptıklarımız için ABD Başkanı olarak resmen özür diliyorum"

ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan yerlisi çocuklarını asimile etmek amacıyla yüzlerce yatılı okulun rolü nedeniyle resmen özür diledi. Phoenix, Arizona'da bulunan Gila Crossing adlı tarihi okulda yaptığı konuşmada, bu çocukların maruz kaldığı kötü muamele için özür diledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan yerlisi çocuklarını asimile etmek amacıyla yüzlerce yatılı okulun rolü nedeniyle resmen özür diledi. Phoenix, Arizona'da bulunan Gila Crossing adlı tarihi okulda yaptığı konuşmada, bu çocukların maruz kaldığı kötü muamele için özür diledi. Biden, "Yaptıklarımız için özür diliyorum. Bunun çoktan zamanı gelmişti," dedi. 

Biden'a eşlik eden İçişleri Bakanı Deb Haaland, özrün Amerikalı yerliler için önemli olduğunu vurguladı ve federal hükümetin bu konuda başarısız olduğunu belirtti. Gila Crossing'deki törene, Ulusal Amerikan Yerlileri Yatılı Okul İyileştirme Koalisyonu Başkanı Deborah Parker ve diğer yerli topluluk üyeleri katıldı. Parker, bu okulların dil ve kültür kaybına yol açtığını ifade etti. 

Son zamanlarda yapılan bir rapor, bu okullarda en az 973 çocuğun kötü koşullar nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koymuştu. ABD hükümeti, 1819'dan 1969'a kadar 400'den fazla federal yatılı okul yönetmiş veya bu okullara finansman sağlamıştır. Bu okullarda, Kızılderili çocuklar zorla asimile edilmekte ve dillerini konuşmalarına izin verilmemekteydi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.