Kablolu kulaklık için elveda deme zamanı. Apple ilk kablosuz kulaklığı AirPods’u 2017 yılında gerçekleşen iPhone 7 etkinliğinde tanıtmıştı. Cupertino merkezli şirket aldığı radikal bir kararla iPhone 7 ile birlikte 3.5 mm kulaklık girişini telefondan çıkarmıştı. Bu durum ilk başlarda belli başlı tepkilere neden olsa da kablosuz kulaklıkların yaygınlaşmasıyla birlikte durum değil.
Malum kablolu kulaklıklar hayli uzun bir süredir hayatımızda. Aslına bakılırsa kablosuz kulaklıkların da uzun süredir kullanımda olduğunu söylemek mümkün. Fakat Apple’ın AirPods duyurusu sonrası, kablosuz kulaklıklar çok daha popüler oldu.
Bugün gezmek için dışarı çıktığınızda kulaklık takanların önemli bir bölümünün kablosuz kulaklıkları tercih ettiğini görebilirisiniz. Bu da bize açık bir şekilde kablolu kulaklık devrinin artık bittiğini gösteriyor.
Artık teknoloji ve bilim çağında yaşadığımızı kabul etmemiz gerekiyor. Genel olarak teknoloji sektöründe çalışanlar artık kablo karmaşasından kurtulmak istiyorlar. Kablosuz şarjın bile yaygınlaştığı bir dönemde, hala kablolu kulaklıklarla idare etmek pek de olası değil.
Muhtemelen ilerleyen yıllarda Nikola Tesla’nın ön gördüğü gibi elektriğin de kablosuz olarak iletimi mümkün olacak. Bu sayede evlerimizdeki prizler de ortadan kalkacak. Böylece ortalıktaki fazlalık fişlerden, kablolardan da kurtulmuş olacağız.
Bu teknolojinin ilk adımlarından birisi de kablosuz kulaklıklar. Malum kablolu kulaklık kullanmak pek çok zaman işkenceye dönüşebiliyor. Çantanıza ya da cebinize koyduğunuz kulaklığın kablosu enteresan bir şekilde düğüm haline gelerek kullanıcıları çileden çıkartabiliyor.
Sadece bu bağlamda bakıldığında bile kablosuz kulaklığa olan ihtiyacın artık elzem olduğunu söylemek mümkün.
Kablosuz kulaklıklar yaygınlaşıyorApple’ın AirPods’u duyurmasından sonra kablosuz kulaklık kullanımında önemli bir artış yaşandı. Bu artışın temel nedenlerinden birisi de AirPods benzeri kulaklıkların birden bire yaygınlaşması oldu.
Normal şartlarda Apple’ın ülkemizde 1000 TL civarına sattığı kulaklıklar, 200 TL’den satılmaya başlandı. Bu ucuz Çin taklitleri büyük ilgi gördü. İlgi sonucunda pazardaki çakma yani sahte kulaklık sayısı da arttı.
Şu anda 50 TL – 60 TL bandına bile kablosuz kulaklık satın almanız mümkün. Üstelik bu kablosuz kulaklıkları telefonunuzda rahatlıkla kullanabilir ve görüşmelerinizi de kulaklık üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Elbette 100 TL altına satın aldığınız bir kulaklıktan yüksek bir performans beklemek pek doğru olmaz.
Yine de bu kulaklıkların fiyat performans açısından beklentileri karşıladığını söylemek yanlış olmaz. Daha iyi performans içinse paraya kıyıp fiyatı 200 TL ve üzerindeki muadillere bakmanız gerekiyor.
Lakin kulaklığımda illa ki Apple imzası olsun diyorsanız, ödemeniz gereken ücret yine 1000 TL civarına kadar yükseliyor.
Sonuç olarak özetlememiz gerekirse, kablolu kulaklıklar artık yolun sonuna gelmiş durumda. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda akıllı telefon üreticileri de telefonların yanında kablosuz kulaklık vermeye başlayacaklar.
Temel modellerde olmasa bile amiral gemisi modellerinde böyle bir uygulamanın başlaması bizleri şaşırtmayacaktır.
Tabi ki şunu da dip not olarak belirtmemiz gerekiyor. Kablolu kulaklıklarla, kablosuz kulaklıkların ses performansı arasında önemli bir kalite farkı bulunuyor. Dolayısıyla ses kalitesinden ödün vermek istemeyenlerin bir süre daha kablolu kulaklıklarla yola devam etmeleri makul olacaktır. Lakin çok değil birkaç sene içerisinde kablosuz kulaklıkların ses kalitesi de kablolu kulaklıklarla yarışır hale gelecektir. Elbette yine de bekleyip göreceğiz.
Dileriz ilerleyen dönemde telefonumuza kablosuz kulaklık satın almak için ekstra ödeme yapmamıza gerek kalmaz. Muhtemelen pek çok üretici kablosuz kulaklıkları telefonla sunma fikrine sıcak bakacaktır. Fakat Apple’ın böyle bir niyetinin olmayacağını söylemek mümkün.