Kabus geri dönüyor: Kovid’in yeni varyantı dünyada hızlıca yayılıyor!

İlk olarak Haziran ayında Almanya'nın Berlin kentinde tespit edilen XEC varyantı, kısa sürede Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da yayılmaya başlayarak sağlık yetkililerini alarma geçirdi.

İlk olarak Haziran ayında Almanya'nın Berlin kentinde tespit edilen XEC varyantı, kısa sürede Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da yayılmaya başlayarak sağlık yetkililerini alarma geçirdi. Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü Müdürü Dr. Eric Topol, X'te yaptığı açıklamada, XEC varyantının şu anda COVID-19'un en olası yeni varyantı olduğunu ifade etti. Dr. Topol, bu varyantın soğuk havalarla birlikte daha etkili hale gelebileceğini belirterek "daha yeni başlıyor" uyarısında bulundu.

UZMANLARDAN SOĞUK HAVALARLA İLGİLİ UYARI

Uzmanlar, yeni varyantın soğuk hava koşullarıyla birlikte baskın hale gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. Araştırmacılar, bu varyantın yayılmasının hızlanmasının birkaç hafta ila birkaç ay sürebileceğini öngörmüştü. COVID veri analisti Mike Honey'e göre, omikron varyantının bir alt soyu olan XEC, şu anda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da "oldukça hızlı" yayılmakta. 

Ağustos ayında Slovenya'da bu varyantla yüksek enfeksiyon oranları kaydedilirken, ülkedeki COVID vakalarının yüzde 10'undan fazlasının XEC içerdiği bildirildi.

YAYGIN HASTALIKLARA BENZER BELİRTİLER

KS.1.1 ve KP.3.3 varyantlarının karışımı olan XEC, grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklara benzer belirtilere yol açıyor. Yüksek ateş, sürekli öksürük, tat veya koku kaybı, nefes darlığı, yorgunluk veya halsizlik gibi semptomlar XEC ile ilişkili olarak gözlemleniyor.

Uzmanlar, XEC'nin omikron soyundan bir alt varyant olması nedeniyle, mevcut aşıların ve hatırlatma dozlarının ciddi hastalık ve hastaneye yatışlara karşı yeterli koruma sağlayacağına dikkat çekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.