Kademeli emeklilikte 4500 ve 5400 prim şartı detayı: EYT'li olmayanlara kademli emeklilik şartları neler?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeden yararlanamayanlar için kademli emeklilik ve diğer erken emeklilik seçenekleri merak ediliyor. İşte kademeli emeklilikte merak edilen detaylar…

EYT yasasının Türkiye’de emeklilik sisteminin içinde dahil olmasının ardından ilgili şartları sağlayan kişiler için emeklilikte yaş şartı resmen ortadan kalktı. Düzenleme kapsamında 1999 yasası öncesinde sigorta girişi olanlar yaşı beklemeden emeklilik hakkı elde edebildi.

Yasanın yürürlüğe girdiği Mart ayından bu yana yaklaşık olarak 2 milyon EYT’li başvuruda bulundu. Prim ve yıl şartlarını sağlayanlar emekli olurken birçok kişi de bu şartların oluşmasını beklemeye koyuldu.

İŞE GİRİŞ TARİHİNE DİKKAT!

Yaş şartlarının belirlenmesinde kritik detay ise işe giriş tarihi olarak gösteriliyor. EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 yılı ve öncesini kapsadığı için bu tarihten sonra sigortalı olanların emeklilik şartları da merak ediliyor. EYT’li olamayan sigortalılar için kademeli bir yaş şartı olduğu söyleniyor. Bu yaş şartlarını ise işe giriş tarihi belirliyor.

Hizmet akdi ile çalışanlar için yaşlılık aylığının bağlanmasında ilk defa sigortalı olunan tarihler etkili oluyor. 23 Mart 2002 tarihi ise kritik diğer tarih olarak gösteriliyor. Bu kapsamda 15 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş artlarını yerine getirenler emekli olabiliyor.

KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

1999 ve 2002 tarihlerini karşılamayan kişiler içinse bu durumda kısmi emeklilik şartları devreye giriyor. EYT’li olamayanlar ve 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk defa hizmet akdine tabi olanlar için, 58 yaş kadınlarda, erkeklerde ise 60 yaş şartı ve 7000 gün prim ödemesi gerekiyor.

30 Nisan 2008 tarihinden sonra ilk defa hizmet akdi ile çalışmaya başlayanlar ise yine 5510 sayılı kanun kapsamında yer alan şartlara göre emeklilik hakkı elde edebiliyor. Türkiye’de emeklilikle ilgili yapılacak yeni düzenlemeler sonrasında EYT’den yararlanamayanlar için farklı emeklilik formüllerinin gün yüzüne çıkabileceği tahmin ediliyor.