Kadıköy'de dükkan kiraları 30 bin TL'yi buldu, esnaf isyanda

Milliyet'in haberine göre, 18’inci yüzyıldan itibaren İstanbul’da yaşayan Türk, Rum, Ermeni, İngiliz ve Yahudi halklarının ortak kültürleriyle şekillenen Tarihi Kadıköy Çarşısı, AVM tehlikesini atlatmasına rağmen...

Milliyet'in haberine göre, 18’inci yüzyıldan itibaren İstanbul’da yaşayan Türk, Rum, Ermeni, İngiliz ve Yahudi halklarının ortak kültürleriyle şekillenen Tarihi Kadıköy Çarşısı, AVM tehlikesini atlatmasına rağmen şimdi de tek tipleşme tehlikesiyle karşı karşıya. 200 yılı aşkın süredir, onlarca mesleği temsil eden yüzlerce küçük esnafın bulunduğu çarşı, tarihi dokusunu kaybetmeye başladı.

Temmuz 2014’te yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesi gereğince 10 yıllık kiracıların gerekçesiz tahliye edilebilmesi de bu sürecin önünü açtı. Esnafa göre dükkânlar çıkartılan kiracıların yerine çok daha yüksek kirayı verebilen markalara veriliyor.

RESTORANLAR KALDI

Kira bedellerini sadece içkili restoran ya da lokanta zincirlerinin ödeyebildiğini belirten esnaf, çarşıyı renkli kılan dükkânların kapandığını söyledi. Kadıköy Tarihi Çarşı Kültür Derneği Başkanı Ali Geçgel, “10 yıldan fazla süredir kiracı olanların sözleşmelerinin tek taraflı olarak iptal edilmesiyle yüksek kira bedelleri istenmeye başladı. Birkaç manav, şarküteri ve kasabı saymazsak tarihi doku tamamen yok oldu. Anıları ve işlevleriyle şehir ve kültür belleğinde ulusal yeri olan işletmelerin yerini içkili lokantalar ve restoran zincirleri alıyor'' dedi.

Küçük bir dükkanın kirasının 4 bin TL’den başladığını 100 metrekare dükkân için 30 bin TL’ye kadar kira bedelleri istendiğini belirten Geçgel, “Yitirmekte olduğumuz İstanbul ve Kadıköy kültür belleğimizi geri kazanmak istiyoruz. Bunun için mülk sahipleri ve kadıköy belediyesi’ni duyarlı olmaya davet ediyoruz'' dedi.

'YILLARCA KİRACI OLANLAR KAPI ÖNÜNE KONULUYOR'

Moda Muhtar Meclisi ve Caferağa Muhtarı Zeynep Ayman ise şunları söyledi:

“Baklavacı, ayakkabı tamircisi, elektrikçi, nalbur, perdeci yok artık. Ohannis amcanın Artun Saat dükkanı, Sabuncakis ya da Terzi Fahri’de. Rebul kolonyacısı, İngiliz Pazarı tarihte karıştı. Sadece 2 eczane kaldı. Okumanın temsilcisi kitapçılar bile dayanamıyor kira bedellerine. İçkili restoranlar bizi rahatsız etmiyor ama hızla tek tipleşen çarşı kültürümüzü yok ediyor. Mülk sahipleri yıllarca kiracıları olanları kapı önüne koyabiliyor. Ya da yüksek kira bedellerine dayanamayan esnaf çarşıyı terk ediyor'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Batı Akdeniz İhracatı Nisanda Yükselişte: Çin'e Artan Satışlar Öne Çıkıyor
Zam oranı belirlendi! Emekli maaşı için iki olası senaryo bulunuyor
Temmuz ayında en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Altın borcu olanlar için korkutucu bir uyarı geldi! ABD'li dev banka tahminlerini paylaştı
Enflasyonun İkinci Dalgası: Piyasaları Nasıl Etkileyecek?