Kadın Cinayetleri ve Çocuk Şiddeti: Yeni Güvenlik Sistemine Acil İhtiyaç!

Kadın ve çocuklara yönelik artan şiddet olayları uzmanlardan uyarılar getirdi. Etkin bir güvenlik sistemi ve bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması şart.

Kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarındaki artış, toplumda ciddi bir endişeye yol açıyor. Uzmanlar, metropollerdeki suç gruplarına karşı yeni bir güvenlik mühendisliği konseptinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurgularken, suçlulara yönelik infaz indirim ve afların sonlandırılmasının önemine dikkat çekiyor. Son dönemde yaşanan trajik olaylar, toplumun bu konudaki hassasiyetini artırmış durumda.

DEHŞET VERİCİ OLAYLAR

İstanbul’da meydana gelen ve Semih Çelik’in iki genç kızı vahşice katletmesi, tüm Türkiye’nin yüreğini dağladı. Bu olay, artan şiddet olaylarının nasıl önleneceği konusunda yeni tartışmaları beraberinde getirdi. Ülke genelinde her gün şiddet ve vahşet görüntülerinin ekrana yansıdığı bir dönemde, uzmanlar suçun işlenmeden önlenebilmesi için etkin bir güvenlik sisteminin kurulması gerektiği görüşünü savunuyor.

KADIN CİNAYETLERİ KORKUTUYOR

Kadınlara yönelik şiddet eylemlerinin son bir yıllık bilançosu, durumu daha da dramatik hale getiriyor. 2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 65’i evlerinde katledilirken, kadın cinayetlerinin yüzde 60’ının ateşli silahlarla gerçekleşmesi, Türkiye’de bireysel silahlanma hakkındaki yasal düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı da kaygı verici. 2023 raporuna göre, bu sayı 537 bin 583 olarak belirlendi.

ÇOCUKLAR DA ETKİLENİYOR

Bu olaylarda çocukların 242 bin 875’i mağdur olurken, 178 bin 834’ü suça sürüklendi. Türkiye’de suç oranlarının en yüksek olduğu 10 şehir arasında Aydın, Denizli, Çorum, Antalya, Aksaray, Karaman, Manisa, Isparta, İzmir ve Uşak yer alıyor.

GÜVENLİK SİSTEMİ ŞART

Eski Emniyet Müdürü ve Güvenlik Uzmanı Osman Öztürk, artan suç ve şiddete karşı etkin bir güvenlik sisteminin şart olduğunu belirtiyor. Öztürk, "Suç işlenmeden önlem alınması, güvenliğimizin teminatıdır," derken, yakalanan kişilerin adliyeden salınmasının ceza adaleti sistemini zayıflattığını ifade ediyor. Suç işlemenin cezasız kalmasının güvenliği tehlikeye sokacağına dikkat çekiyor.

ORGANİZE SUÇLARIN YÜKSELİŞİ

Öztürk, kentlerdeki suçların teknolojik ve ekonomik gelişmelere paralel olarak değiştiğini ve bireysel suçlu profilinin daha karmaşık hale geldiğini vurguladı. Suç mühendisliğinin ön plana çıktığı megakentlerde, kolluk gücünün değişen dünya koşullarına uygun bir güvenlik mühendisliği modeli ile yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

BİREYSEL SİLAHLANMA SORUNU

İmdat Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nden Prof. Dr. Oğuz Polat, bireysel silahlanmanın bir an önce durdurulması gerektiğini belirtti. Eğitim sisteminin öfke kontrolü gibi konularda yetersiz olduğunu da vurgulayan Polat, "Şiddeti önlemeyi hedefleyen ülkeler, suç işlemiş kişilere ceza indirim ya da af uygulamamalıdır," dedi.

SONUÇ

Kadın ve çocuklara yönelik artan şiddet olayları, toplumu derinden etkileyen bir sorun haline gelmiştir. Uzmanların önerileri doğrultusunda, etkin bir güvenlik sistemi kurulması ve bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması, şiddeti önleme yolunda önemli adımlar olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.