Kadın mühendisler işsizlikten daha çok etkileniyor

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) gerçekleştirdiği “Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan'' araştırması sonuçlarına göre elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, telekomünikasyon ve biyomedikal alanlarında işsizlik...

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) gerçekleştirdiği “Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan'' araştırması sonuçlarına göre elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, telekomünikasyon ve biyomedikal alanlarında işsizlik oranı yüzde 18.7’ye tırmandı. Araştırmada, TÜİK’in mühendislerdeki işsizlik hesabı ile 73 bin mühendisin işsiz olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Evrensel'de yer alan habere göre, Elektrik Mühendisleri Odası, üyeleri arasında 2016'da gerçekleştirdiği “Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan'' araştırması kapsamında işsizlik rakamlarını belirledi. Elektrik, elektronik, elektronik haberleşme, kontrol ve otomasyon, elektrik-elektronik, biyomedikal mühendislerinden oluşan EMO üyesi mühendisler arasında işsizliğin yüzde 18.7'ye tırmandığı ortaya çıktı.

İşsizlerin yüzde 63.25 ile yarıdan fazlasını 31 yaş ve altı genç mühendisler oluşturdu.

Araştırmaya katılan 4 bin 178 üyeden iş gücü arzına dahil olmayan 75 kişi dışarıda tutulduğunda, 770 mühendisin işsiz olduğu belirlendi. Unvanlarına göre bakıldığında 770 işsiz mühendisin yüzde 59.12'si elektrik elektronik; yüzde 28.7'si elektrik; yüzde 11.82'si elektronik ve elektronik haberleşme mühendisi olduğu görüldü. Her unvan için ayrı ayrı işsizlik oranı hesaplandığında ise elektrik elektronik mühendislerinin yüzde 19.67'sinin, elektrik ve elektronik haberleşme mühendislerinin yüzde 19.4'ünün, elektrik mühendislerinin ise yüzde 16.9'unun işsiz olduğu görüldü.

Yapılan araştırmada dikkat çeken bir nokta ise emeklilik hakkını elde etmiş ya da emeklilik çağındaki mühendislerin de halen çalışma zorunluluğu içerisinde işgücü arzı oluşturmaya devam ettikleri oldu. EMO tarafından yapılan açıklamada, “52-61 yaş aralığındaki işsizliğin büyüklüğü ise Türkiye'de kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı ile istihdam alanı gerçeğinin birbiriyle örtüşmediğine işaret etmektedir. Yani yaş ilerledikçe istihdam imkanı da daralmaktadır'' denildi.

Araştırmada, TÜİK'in son açıkladığı 2016 yılı işsizlik rakamlarının da mühendislik alanında işsizliğin artışını ortaya koyduğu ifade edildi. Buna göre 2015'te yüzde 8.8 olan mühendislerdeki işsizlik oranı yüzde 9.4'e çıktı. Araştırmada TÜİK'in mühendislerdeki işsizlik hesabı bile 73 bin mühendisin işsiz olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Araştırmada kadın mühendislerin işsizlikten daha çok etkilendiği vurgulandı. “Erkek mühendislerde yüzde 17.8 olan işsizlik oranı, kadın mühendislerde yüzde 29.97 ile daha yüksektir.'' denilen açıklamada “İş arama sürelerinde de kadın ve erkekler arasında farklılık bulunmaktadır. Kadınlarda yüzde 56.12 olan 6 aydan daha uzun süredir iş arayanların oranı, erkeklerde yüzde 43.3'tür. Kadın mühendislerin göreceli olarak uzun süreli işsizliği daha çok kabullendikleri ya da ümitlerini kaybetmeden iş aramaya devam ettikleri anlaşılmaktadır. Erkek işsizlerin yüzde 16.5'i, kadın işsizlerin yüzde 13.3'ü iş aramaktan vazgeçtiğini bildirmiştir.'' ifadelerine yer verildi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Telefon Ömrünüzü Uzatmak İçin 10 İpucu
Demir Eksikliğini Yok Eden Mucizevi Besin: Kokusu Kötü Ama Faydaları Saymakla Bitmiyor!
Yeşil Ceviz ve Bal: Sağlığı Destekleyen Güçlü İkili
Huysuz Virjin'i Canlandıracak isim belli oldu!
Madonna’nın ücretsiz konserini yaklaşık olarak 1,6 milyon kişi izledi!