Kadınlar rahim ağzı kanserin karşı HPV aşısı yaptırmalı!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gamze Keleş rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında düzenlenen etkinliklerde rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısı yaptırılması gerektiğini söyledi

Samsun'da kadın sağlığına dikkat çekmek ve rahim ağzı kanseri ile mücadele etmek amacıyla "Kelebeğin Yaşamına Renk Kat" etkinliği düzenledi. Hastane çalışanları ve Dokuz Sanat Resim Atölyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, dev bir kelebek resmi boyandı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gamze Keleş, katılımcılara rahim ağzı kanserinin önemini vurgulayarak, HPV aşısının koruyucu etkisine dikkat çekti.

KADIN HASTALIKLARI UZMANI: "RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN HPV AŞISI YAPTIRMALISINIZ"

Dr. Keleş, rahim ağzı kanserinden korunmanın önemini vurgulayarak, HPV aşısı yaptırmanın gerekliliğine dikkat çekti. Samsun, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlediği etkinlikle, rahmi kelebeğe benzeterek farkındalık oluşturdu. Keleş, kanser öncüllerinin erken tespit edilmesi ve HPV virüsüne karşı alınacak önlemlerin hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

"KELEBEĞİN YAŞAMINA RENK KAT" ETKİNLİĞİ

Hastane çalışanları, Dokuz Sanat Resim Atölyesi iş birliğiyle dev bir kelebek boyayarak "Bir kelebek her şeyi değiştirebilir" mesajı ile farkındalık yaratırken, Dr. Keleş, hastalara rahim ağzı kanserinden korunma yollarını anlattı.

HPV AŞISI VE ERKEN TEŞHİS ÖNEMİ

Dr. Keleş, her yıl dünya genelinde 500 bin yeni rahim ağzı kanseri vakası tespit edildiğini söyledi. Kanser öncüllerinin erken teşhisinin önemine vurgu yapan Keleş, "Rahim ağzı kanseri öncüllerini teşhis etmek ve tedavi etmek için erken müdahale çok önemlidir. HPV virüsü, bu kanser öncüllerine neden olabilir. HPV aşısı, bu virüse karşı etkili bir koruma sağlar ve rahim ağzı kanserine karşı önleyici bir önlem olarak öne çıkar" dedi.

HPV VİRÜSÜNÜN TEHLİKELERİ

Dr. Keleş, HPV virüsünün cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer aldığını belirterek, virüsün genital siğil enfeksiyonuna ve rahim ağzı kanserine neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HPV virüsünün vücutta uzun süre kalması durumunda enfekte hücrelerin kontrolsüz bölünmeye başlayabileceğini ve bu sürecin kansere yol açabileceğini söyledi.

KANSER BELİRTİLERİNE DİKKAT

Dr. Keleş, rahim ağzı kanserinin erken dönemlerinde belirtiler göstermeyebileceğine dikkat çekerek, "Belirti olmasa bile, düzenli tarama testleri ve HPV aşısı ile korunma şansınızı artırabilirsiniz. Ayrıca, herhangi bir belirti durumunda uzman hekime başvurmak önemlidir" şeklinde konuştu.

HPV AŞISI İLE KORUNMA

Korunma yöntemleri arasında HPV aşısının önemine vurgu yapan Keleş, aşının cinsel birlikteliğin başlamadığı 9-14 yaş aralığında yapılmasının etkili olduğunu belirtti. Aşı ile ilgili önerilen yaş aralıklarını paylaşan Keleş, "HPV aşısı, erkek ve kadınlar için önleyici bir yöntemdir. 9-26 yaş arası bireylere uygulanabilir. 15 yaş altındaki bireylerde iki doz aşı yeterli olabilir. Aşının 26 yaşına kadar telafi dozları da yapılabilir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.