Sosyal sorumluluk projeleri, kadın ve çocuk çalışmaları alanında adından sıkça söz ettiren Banu Tozluyurt’un yeni kitabı Kendi Ayak İzini Oluşturan Kadınlar Nemesis Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Psikolojik sermayesi güçlü kadınların yaşamına odaklanan Kendi Ayak İzini Oluşturan Kadınlar, Türkiye’de son 40 yıldan günümüze kadar olan süreçte kendi imkân ve çabalarıyla, çok çalışarak ayak izlerini oluşturmuş 24 kadının hikâyesini anlatıyor. Bu kadınların bazıları sadece ülkemizde değil dünyada da yaptıklarıyla tanınan ve uluslararası başarılara imza atmış kişiler. Yine bu kadınlardan bazıları köyde okumuş, içindeki cevheri keşfetmiş, sonrasında azim, sebat ve kararlılıkla yoluna devam edip başarıya ulaşmışlar. İçlerinde erkek egemen sektörlerde yüksek sesle konuşabilme cesaretini gösteren kadınlar olduğu gibi, erkek mesleği olarak kalıplaşmış yargıları değiştirebilen kadınlar da kitabın kahramanlarından.
Görme engelliler için braille alfabesiyle kabartma kitap ve sesli kitap olarak da basılan eserde yer alan hikâyelerin her biri “İşte bu benim”, “Ben de hep bunu yapmak istedim” diyeceğiniz benzerlikler olacağı gibi, “Nasıl yapabilirim?” sorusuna da yanıt verir nitelikte.
Kadınlara ilham olun diye…
“Hayata ışık tutan bu kadınların pek çok kişiye ilham vermesi en büyük dileğim,” diyerek kitabının geniş kitlelere ulaşmasını hedefleyen Banu Tozluyurt, “Doğduğu yer, aldığı eğitim, sosyo-ekonomik durumu ne olursa olsun kitapta yer alan ve kendi ayak izini oluşturan tüm kadınların ortak özelliği “YILMAZLIK” becerileri. Kitabı kaleme alırken karşılarına çıkan engellerle, stresi yönetme becerileriyle fark yaratmış bu kadınları hacıyatmaza benzettim. Bir türlü devrilmeyen, gelen her darbeye karşı mücadeleden vazgeçmeyip hep ayakta kalabilen bu kadınlar, kendilerini iyileştirirken etraflarına da iyiliği yaymışlar,” diyerek hikâyeleri yer alan kadınların ortak özelliğini sıralıyor.
Kendi Ayak İzini Oluşturan Kadınlar’ı, bir dönem kitabı olmaktan öte kişisel yetkinliklerini artırmak isteyen, hayallerinin peşinden koşma gücünü bulmaya çalışan ve fark yaratmak isteyen herkes okuyabilir. Kitaptaki 24 kadının hepsi sizden ve bizden birileri.
Kitapta yer alan kadınlar:
Bakiye Duran, Defne Ongun Müminoğlu, Dilek Livaneli, Ece Çiftçi, Evrim Kuran, Fatma Tolga, Feyza Altun, Filiz Akdede, Gözde Erdoğan Şahenk, İpek Ongun, Merve Kocabeyler, Muazzez İlmiye Çığ, Nazife Bilgin Hazar Nurdan Toper, Özge Uzun, Özlem Gürses, Pınar Ayhan, Renan Tan Tavukçuoğlu, Semra Çetinkaya, Semrah Doğan, Senem Çavdar, Tuğba Hakime Ayyıldız, Tülay Yazgan, Yonca Tokbaş
Banu Tozluyurt Kimdir
İstanbul doğumludur. İstek Vakfı Özel Belde Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunudur. Kanada, George Brown College’da Sosyal Medya ve Pazarlama eğitimi aldı. Ortaokul yıllarında mahallelerindeki bir düğme fabrikasında delikleri kapalı çıkan düğmeleri delerek başladığı iş hayatı, lise ve üniversitede ders vererek devam etti. Annesinin de eğitimci olmasının etkisi var mı bilinmez, Eğitmen ve Yönetim Danışmanı olarak iş hayatını sürdürdü. 1996-1999 yılları arasında Peter Senge’den aldığı eğitimlerle Sistem Yaklaşımı, Öğrenen Organizasyonlar ve Takım Halinde Öğrenme Laboratuvarı çalışmaları gerçekleştirdi. 2000-2004 yılları arasında Türkiye’nin önde gelen mobil telekomünikasyon firması ve ulusal bankasında eğitim yöneticiliği görevlerinde bulundu. 2008 yılından beri kendi eğitim firmasında Kişisel Gelişim, İletişim Becerileri, Kişilerarası İlişkilerin Geliştirilmesi, İnovasyon, Takım Çalışması, Çağrı Merkezi konularında eğitimler vermekte, Keynote speaker olarak sunumlar yapmaktadır. Kadının Adı Var platformu kurucularındandır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği üzerine hazırladığı Bir Eşitlik Ütopyası adlı müzikli seminerin konuşmacısıdır. Birlikte Geleceğiz-Sürdürülebilir Destek Projesi kapsamında çocukların ve kadınların kültürel, sosyal gelişimine destek veren program yaratıcısı olarak Türkiye’nin ihtiyaçlı bölgelerine giderek çalışmalar yapmaktadır. Kanada’nın Türkçe yayın yapan tek kanalında, İngilizce altyazılı olarak yayınlanmış “Göçmen Kadın Günlüğü” adlı belgeselin metin yazarıdır. Hayat Çocukla Güzel, İmza Kızın, İmza Karın, İmza Ben, Bi Arkadaşın Başına Gelmiş, Dut Ağacı, Gitmek de Kalmak da Zor Geldiğinde adlı kitapları bulunmaktadır. Türkiye’nin ilk blog yazarlarındandır.