Kahramanmaraş Merkezli Depremler Sonrası Yapılan Hasar Tespiti: 1,1 Trilyon Lira

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı raporuna göre, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 11 ilde yapılan hasar tespit çalışmalarında çarpıcı sonuçlar elde edildi. Hasarın boyutu ve aciliyeti, devletin acil müdahalelerini hızlandırdı.

DEPREM SONRASI HASAR DURUMU

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayımlanan rapora göre, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda etkilenen 11 ilde yapılan hasar tespit çalışmalarında çarpıcı sonuçlar elde edildi. Rapora göre, 22 Ocak 2024 itibarıyla 2 milyon 258 bin 622 binadan, 39 bin 361'inin yıkıldığı, 21 bin 191'inin acil yıkılması gerektiği, 202 bin 571'inin ağır hasarlı olduğu, 43 bin 344'ünün orta hasarlı olduğu ve 1 milyon 952 bin 155'inin ise az hasarlı veya hasarsız olduğu belirlendi.

ACİL MÜDAHALE VE ÖNCELİKLİ ALANLAR

Deprem sonrası, devletin tüm imkanları seferber edilerek acil müdahaleler başlatıldı. Depremlerden etkilenen illerde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilirken, öncelikle barınma ihtiyacının karşılanmasına odaklanıldı. Bunun yanı sıra, geçici barınma ihtiyacının tamamı karşılanırken, kalıcı konutların yapımına hız verildi.

EKONOMİK CANLANMA VE ALTYAPI YATIRIMLARI

Afet bölgesinin ekonomik olarak yeniden ayağa kaldırılması için çeşitli tedbirler alındı. Sanayi siteleri ve bölgelerinin altyapı yatırımlarına başlanırken, işletmelere borç ertelemesi ve yatırım destekleri gibi önlemler uygulandı. Tarım sektörüne yönelik hayvancılık ve yem destekleri gibi adımlar da atıldı.

AFAD'A 198 MİLYAR LİRA ÖDENEK 

Geçen yıl, AFAD bütçesine depremin neden olduğu ihtiyaçları karşılamak için 198 milyar lira ödenek aktarıldı. Ayrıca, bütçe kalemleri arasındaki tasarruflarla birlikte, toplamda 959,7 milyar lira kaynak deprem bölgesindeki çalışmalar için tahsis edildi. Bu rakam, bağış hesaplarıyla birleştirildiğinde, kamu kurumlarının geçen yıl deprem harcamaları için ayırdığı kaynağın toplamını 1 trilyon 139,7 milyar lira olarak belirlendi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri büyük oldu. Konut hasarı ve diğer zararlar nedeniyle toplam yüksek bir maliyet ortaya çıktı. Türkiye ekonomisinin 2023 yılı milli gelirine oranla yaklaşık yüzde 9'una tekabül eden bir maliyetle karşılaşıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Bakanlık açıkladı: 19 Mayıs'ta ulaşım ücretsiz mi?
Amerika’da yaşayan profesör: 5G Ankara'da icat edildi; Türkiye'nin haberi yoktu, Çin yatırım yaptı
Reklam üzerinden lüks daire satışı vurgunu! O firma sahibi yakalandı
Bugün İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak
5 yaşındaki Minik Gökçe’nin şüpheli ölümü: Minik Gökçe'nin son sözü 'anne beni bir şey ısırdı' oldu