Ezgi Apartmanı davası: Valiliğin kararı iptal edildi, 7 kişi hakkında soruşturma izni verildi

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, Ezgi Apartmanı’ndaki 35 kişinin ölümüne neden olan yıkımla ilgili 7 belediye görevlisi hakkında soruşturma izni vermeyen Kahramanmaraş Valiliği’nin kararını iptal etti. Mahkeme, yeterli suç şüphesi bulunduğuna karar vererek, soruşturma izni verdi.

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 6’ncı İdari Dava Dairesi, depremde 35 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Ezgi Apartmanı ile ilgili olarak 7 belediye görevlisi hakkında soruşturma izni vermeyen Kahramanmaraş Valiliği’nin kararını hukuka aykırı buldu ve iptal etti. Mahkeme, yeterli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle bu 7 kişi hakkında soruşturma izni verdi.

Ezgi Apartmanı, Kahramanmaraş'ın Mimar Sinan Mahallesi'nde, 6 Şubat'ta gerçekleşen depremler sırasında yıkılmıştı. Yıkım sonucunda 35 kişi hayatını kaybetti. Soruşturma sırasında yapılan incelemelerde, zemin katta bulunan bir pastanede 40 santimetre çapında kolon kesildiği tespit edildi.

Toplanan tüm kanıt, belge, fotoğraf ve videolar, nihai rapor için Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gönderildi. Üniversitenin bilirkişi raporunda, binanın inşası ve tadilatı sırasında görevli olanların asli kusurlu olduğu, bu süreçleri denetlemekle yükümlü olan Kahramanmaraş ve Onikişubat belediyeleri personelinin ise tali kusurlu olduğu belirtildi. Tali kusurlu görevlilerin dosyası ise ayrı tutuldu.

Cumhuriyet savcısı, zemin kattaki pastanenin işletmecileri olan Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel ile pastanenin tutuklu iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı hakkında 'Olası kastla kasten öldürme ve yaralama' suçlamasıyla 876 yıl 6 ay hapis cezası talep etti. Binanın müteahhidi Yakup Aktaş ve fenni mesul Mehmet Tekin ise 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 22 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılanacak.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin Kahramanmaraş Belediyesi'nde çalışan eski İmar İşleri Müdürü Fahri Y. ve diğer yetkililer hakkında ‘Taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ ve ‘Görevi kötüye kullanma’ suçlarından soruşturma izni talep etti. Ancak Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, bu talebe olumsuz yanıt vererek, ilgili kişilerin mevzuata uygun hareket ettiklerini belirtti.

Vali Ünlüer, kararında, "5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 257’nci maddesinde belirtilen suçların oluşmadığını" ifade etti. Bunun üzerine, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı ve yaşamını yitirenlerin yakınları, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

Mahkeme, itirazları değerlendirerek, 7 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. Oy birliğiyle alınan kararda, bilirkişi raporunda yer alan tespitlere atıfta bulunarak, adli soruşturma yapılmasına yeterli suç şüphesinin bulunduğu ifade edildi. Böylece, Vali Ünlüer’in soruşturma izni vermeme kararının hukuka uygun olmadığı sonucuna varıldı. Bu doğrultuda, Fahri Y., Veli Ç., Mehmet D., Sait A., Ali G., Mehmet Akif C. ve Mustafa Ş. hakkında soruşturma izni verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.