Kalp krizi öncesi semptomlar genellikle "tipik" işaretler olarak tanımlanmadığı için çoğu zaman göz ardı edilebilir. Ancak kadınlar, kalp krizi öncesi dönemde daha geniş bir semptom yelpazesi ile karşılaşabilirler. Bu durum, zamanında teşhis konmasını engelleyebilir.
KADINLARIN YÜZDE 39'U BU DURUMU YAŞIYOR
Circulation dergisinde yayımlanan bir araştırma, kadınların %39’unun kalp krizi öncesinde mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi belirtiler yaşadığını ortaya koyuyor. Araştırma ayrıca, kalp krizi öncesi kadınların %85-90’ının birden fazla semptom gösterdiğini vurguluyor.
KADINLARDA KALP KRIZI BELIRTILERI NELERDIR?
Kadınlarda kalp krizinin tipik belirtilerinin yanı sıra, bazı özgün semptomlar daha sık görülmektedir:
- Olağandışı yorgunluk (%71)
- Uyku bozuklukları (%48)
- Nefes darlığı (%42)
- Hazımsızlık (%39)
- Kaygı (%36)
- Soğuk terleme (%39)
- Baş dönmesi (%39)
British Heart Foundation (BHF) verilerine göre, kadınların kalp sorunları için yanlış teşhis edilme oranı erkeklere göre %50 daha yüksektir. Bu nedenle belirtilerin farkında olmak ve erken müdahale, kalp sağlığını korumak için büyük önem taşır.
KALP KRIZI RISKINI AZALTMAK İÇIN YAPILMASI GEREKENLER
BHF, kalp sağlığını iyileştirmek ve korumak adına bazı önerilerde bulunuyor:
Fiziksel olarak aktif kalmak: Düzenli egzersiz, enerji seviyelerini artırır, uyku kalitesini iyileştirir ve genel yaşam kalitesini yükseltir.
Sağlıklı bir kiloyu korumak ve dengeli beslenmek: Sağlıklı bir kiloyu sürdürmek, kalp üzerindeki yükü azaltır ve genel sağlığı destekler.
Sigara ve alkol tüketimini sınırlamak: Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürür.