Kalp Sağlığını Tehlikeye Sokan Görünmez Tehlike: Mikroplastik

Yeni araştırma, şah damarı dokularında mikroplastik bulunan kişilerin kalp krizi veya felç riskinin arttığını ortaya koydu. Bilim insanları, plastik kirliliği ile kardiyovasküler sağlık arasındaki potansiyel bağlantıyı inceliyor.

Yeni araştırma, şah damarı dokularında mikroplastik bulunan kişilerin kalp krizi veya felç riskinin arttığını ortaya koydu. Bilim insanları, plastik kirliliği ile kardiyovasküler sağlık arasındaki potansiyel bağlantıyı inceliyor. Bu bulgular, plastik atıkların insan sağlığı üzerindeki beklenmedik etkilerini vurguluyor ve daha fazla araştırma gerektiriyor.

Bilim insanları, şah damarı dokularında mikroplastik veya nanoplastik tespit edilen kişilerin kalp krizi veya felç geçirme, hatta ölme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirledi.

CNN'in haberine göre, New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan makalede, 257 kişiden alınan dokular elektronik mikroskop kullanılarak incelendi. Karotid endarterektomi (şah damarı operasyonu) geçiren hastalardan alınan dokularda kağıt, boya, tekstil ve böcek ilaçları ile yüzme havuzu suyunda kullanılan klor bulundu. Ayrıca, 31 hastadan alınan örneklerde polivinil klorid (PVC) belirlendi.

Bilim insanları, mikroplastik ve nanoplastik tespit edilen hastaları 34 ay boyunca gözlemledi ve bu kişilerin kalp krizi, felç veya herhangi bir sebeple ölme olasılığının daha yüksek olduğu sonucuna vardı.

Araştırmacı Raffaele Marfella, çalışmalarının insan hastalıkları ile plastik kirliliği arasında bağlantı kuran ilk çalışma olduğunu belirtti. Ancak, elde ettikleri verilerin daha geniş kitlelerden elde edilecek başka çalışmalarla da teyit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çalışmada yer almayan Dr. Phoebe Stapleton, şah damarı dokularındaki lezyonların düşük dereceli enflamasyona yol açtığını ve bu durumun kalp ve damar sağlığı hastalıkları dahil kronik hastalıklara neden olduğunu belirtti. Ancak, araştırmanın neticelerini doğrudan kalp damar hastalıklarıyla ilişkilendirmenin zor olduğunu ve daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

En sorumsuz üç burç belli oldu!
Bu sayılardan birinde doğduysanız karmanızı temizlemeniz gerekebilir!
Çok kirli bir fritöz nasıl temizlenir?
Karbonatla tedavi mümkün mü gerçekten işe yarıyor mu?
14 Mayıs 2024 Günlük burç yorumları