Kamu-Sen: "Enflasyon farkı maaş zammı değildir"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kamu görevlilerinin alım gücünü artırmak için gerçek enflasyonun üzerinde zam yapılması ve refah oranı verilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kamu görevlilerinin alım gücünü artırmak için gerçek enflasyonun üzerinde zam yapılması ve refah oranı verilmesi gerektiğini vurguladı.

MAAŞLARDAKİ ERİME VE TELAFİ ÇABALARI

Kahveci, Temmuz ayında yapılan yüzde 6'lık zamın, altı ay içinde maaşlardaki erimenin 31,57 puanını telafi etmediğini belirterek, 2024 yılının ilk altı ayında yapılan yüzde 15'lik zamın memur ve emeklilere toplamda yüzde 49,25 zam anlamına gelmediğini açıkladı.Kahveci, 2002'den bu yana memur maaşlarının altın karşısında yüzde 50'nin üzerinde değer kaybettiğini ve alım gücünün sürekli düştüğünü dile getirerek, gelecek yıllarda da aynı trendin devam edeceğini belirtti. Kahveci: "Ocak ayında da önce bu erime telafi edilerek Temmuz 2023'teki maaş zamları sıfırlanmış, peşinden da yüzde 15'lik 2024 yılının ilk yarı zammı yapılmıştır. Yani memur ve memur emeklilerine 2024 yılının ilk altı ayı için yapılan zam yüzde 15'tir. Bu bakımdan memur ve emeklilere yüzde 49,25 zam yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmıyor. Enflasyon farkı maaş zammı değildir. Enflasyon farkı maaşlardaki yaşanan erimenin gecikmiş bir telafisidir. Bu da aslına bakarsak memur ve emekli maaşlarının enflasyon karşısında devamlı eridiğinin ispatıdır." dedi.

MAAŞ ARTIŞLARININ GELECEK YILLAR İÇİNDEKİ ETKİSİ

Genel Başkan, 2024 ve 2025 yıllarında öngörülen maaş artışlarıyla birlikte, mal ve hizmet fiyatlarının toplamda yüzde 55,04 oranında artarken, memur ve emekli maaşlarının kümülatif olarak yüzde 40,8'de kalacağını ifade ederek, memur ve emeklilerin maaşlarının gelecek iki yılda 15 puan eriyeceğini öne sürdü. Kahveci, TÜİK'in verileri ve Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini göz önüne alarak, memur ve emeklilere gerçek enflasyon üzerinde zam ve ek refah payı verilmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Sözlerine şöyle devam eden Kahveci "İki yıllık tahmini veriler ve maaşlara yapılması öngörülen artışlar hesap edildiğinde tahminlerin tutması varsayımıyla 2024 ve 2025 yıllarında mal ve hizmet fiyatları toplam yüzde 55,04 oranında zamlanırken memur ve emekli maaşlarındaki artış kümülatif yüzde 40,8'de kalacaktır. En iyimser tahminle memur ve emeklilerimizin maaşları gelecek 2 yıllık sürede 15 puan eriyecek, enflasyon farkı ile dönem sonlarında yapılacak ödeme sonucunda maaşlarda reel anlamda sıfır artış sağlanmış olacaktır. Bu durum, maaşların erimeye devam edeceğinin resmi olarak tescili anlamı taşımaktadır. 2022 ve 2023 yıllarında verilen refah payı, memurlarımız için bir can suyu olmuştu. Ne yazık ki bu sene bu uygulama hayata geçmedi. Kamu görevlilerimizin alım gücünün yükseltilmesi için gerçek enflasyonun üzerinde artış yapılması ve ek olarak refah payı verilmesi zorunluluktur. TÜİK'in açıkladığı rakamlar ve Merkez Bankasının enflasyon beklentileri değerlendirildiğinde memur ve emeklilerimize ilave bir zam ve refah payı talebimizin keyfiyet değil zorunluluk olduğu ortaya çıkmaktadır." dedi.

EK ÖDEME UYGULAMASININ ADALETSİZLİĞİ

Genel Başkan, kamu görevlilerine yönelik ilave ek ödeme uygulamasının adaletsizlik yarattığını vurgulayarak, bu uygulamanın emekli maaşları ile çalışırken alınan maaşlar arasındaki uçurumu artırdığını dile getirdi. Önder Kahveci,

"Ocak zamlarıyla birlikte 8 bin 77 lira olarak başlanan ilave ek ödeme uygulaması 12 bin 54 liraya çıkmıştır. Bu düzenlemede bu ödemeden herhangi bir kesinti yapılmayacağı öngörüldüğü için memurların yalnızca çalıştıkları dönemlerine esas bir tazminat olarak uygulanması, emekli olduklarında bu ödemenin emekli maaşı hesabına dahil edilmeyeceği söz konusu. Hal böyle olunca ilave ek ödeme uygulaması, çalışırken alınan maaşla emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyütmüş, emekli maaşlarının memuriyet hayatıyla bağını koparmıştır. Çalışırken 33 bin lira dolayında maaş alacak olan bir memurun maaşı, emekli olduğunda 14 bin 850 liraya düşecektir. Bu şartlar altında özellikle memur emeklilerimizin maaşlarının, çalışma hayatıyla ilişkisi bütünüyle kesilmiştir. Böyle olunca memurlarımız emekli olmak istemeyecek, tüm kamu görevlileri 65 yaşına kadar çalışmayı sürdürecek, emekli olduktan sonra da düşük maaşla yaşam mücadelesi verecektir." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

ABB, 2024 senesi için otopark ücret tarifesini belirledi
Anadolu Ateşi, 25. yaşını Beşiktaş Stadyumu’ndaki gösterileri ile kutlayacak!
Milyonlarca yatırımcının merak ettiği 10 kripto kanun teklifi sorusu
Finans uzmanı merak edilen o soruyu yanıtladı: "Ekonomi kötüyse AVM'lerde neden yer yok?"
Gıda sektöründe o ürüne kriz yaklaşıyor! A101 ve BİM'e hücum: Zam alarmı!