Kamuran Çörtük kimdir, nereli, bağlantıları kimlerleydi?

Kamuran Çörtük kimdir, nereli, bağlantıları kimlerleydi? Sedat Peker neden gündeme getirdi?

Kamuran Çörtük, Süleyman Demirel'in aile fotoğrafında yer aldı.
Günümüzde Mehmet Cengiz, Kanyon ailesine verilen ihaleler 1990'lı yıllarda Kamuran Çörtük'e de veriliyordu.
Çörtük Türkiye'de Çaybank'ı satın alarak Bayındırbank ismini verdi.
1994'te Romanya'da Banca Turco Romana'yı (BTR) kurdu.
Çörtük, Türkiye'de bir dönem büyük sese getiren BRT'nin de (Bayındır Radyo Televizyon) sahibiydi.
80’li yıllarda İzmir-Çeşme otobanı, sonraki yıllarda Bolu Dağı Otobanı ihalesine girdi.
Romanya ve özellikle Pakistan’da Demirel'in de devreye girmesiyle yol ihaleleri almıştı.
Bayındır Tıp ve Tatilya'nın sahibiydi.

Demirel'in aile fotoğrafı 

Bayındır, Pakistan Otoyolu'na başlıyor

Bayındır İnşaat, 1993'te Navaz Şerif'in başbakanlığı döneminde Pakistan hükümeti tarafından kendisine verilen, Benazir Başbakan olunca iptal edilen 550 milyon dolarlık Peşaver - İslamabad Otoyolu ihalesini yeniden almayı başarıyor. Temel atma törenine Demirel katıldı.

Sağra'nın da sahibiydi

Ordulu Sağıroğlu ailesinin kurduğu 1960’lardan beri Ordu’nun en fazla işçi çalıştıran Sağra fabrikasını 1994’de, Süleyman Demirel’e yakınlığıyla tanınan Bayındır Holding sabihi iş adamı Kamuran Çörtük satın aldı. Bayındır Holding de 2001 yılında batınca, TMSF devletin alacaklarına karşılık Ordu Sağra tesislerine el koymuştu. Eylül 2007’de Sağra tesisini TMSF tarafından ihaleyle satışa çıkmıştı.


Çörtük'ün BRT'si

Bayındır Radyo Televizyon Genç TV'nin lisansını alarak 1 Nisan 1999 tarihinde normal yayına geçti. 
Kaliteli yayınları, ciddi kültür-sanat programları, zengin içerikli akşam kuşağı yapımları ve yabancı sinema filmleriyle televizyonculuk dünyasında özel yer edinmişti. Kanal Türkiye genelinde karasal antenden, Türksat uydusu üzerinden, Kablotv'den, o dönemde yayında olan dijital yayın platformları CineDigital, Star Digital ve DigiTürk üzerinden yayın yapmıştır.

Doksanlı yılların sonunda yayına başlayan ve kısa sürede medyada önemli bir yer edinen kanalın 2002 yılında yaşadığı talihsizlikler kapanışının habercisi olmuştur. İlk olarak Şubat ayında kanalın yönetim binasında yangın çıkmış ancak hiçbir can kaybı olmadan bu facia atlatılmıştır. Bayındır Holding'in Romanya'daki bankasıyla başlayan ve diğer sektörlerde devam eden kriz ile birlikte aynı yılın mart ayında yayın esnasında Türksat'a olan borcu nedeniyle yayınları donmuştur. 
Uzun bir süre yayın yapamayan kanal, kapanma kararı almıştır. 2003 yılında şansını yeniden denemeye karar vermiş, ancak test yayınından öteye geçememiştir. BRT kaliteli yayıncılıkta özlenen bir kanal olarak hafızalarda kalmıştır.

BRT'nin lisansı Yüce Divan'da gündeme geldi

Eski Başbakan Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner 2005 yılında Türkbank davası nedeniyle Yüce Divan'da yargılandı. 
İlk duruşmada Yılmaz, Türkbank ihalesine en ufak bir müdahalesi olmadığını belirterek, "benim ihaleye fesat karıştırdığımı söylemek akla, vicdana aykırıdır. Bu ancak siyasi saik ile mümkün olur" demişti.
Mesut Yılmaz ve Güneş Taner'in Yüce Divan'a sevk kararında, Türkbank ihalesi sürecinde ihalenin yapımında ve fiyat oluşumunda fesat karıştırmak suretiyle güdümünde bir medya düzeni kurmak için tüm organizasyonları gerçekleştirdiği iddia edilmişti.

Kararda ayrıca Yılmaz ve Taner'in böylece siyasi rant amaçladığı, Türkbank ihalesi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan üçüncü şahıs konumundaki Kamuran Çörtük'e ihalede üstlendiği aracılık misyonunun karşılığı olarak Genç TV'nin (BRT oldu) bedelsiz olarak verilmesini sağladığı öne sürülmüştü.
Mesut Yılmaz ile ilgili Yüce Divan'a sevk kararının ayrıntıları için Anayasa Mahkemesi'nin linki
https://www.anayasa.gov.tr/media/5696/02_yilmaz_taner_05_02.pdf


Çörtük'ün batışı

Kamuran Çörtük'ün düşüşü Türkbank skandalıyla başladı. 
2001'de Türkiye'deki bankası Bayındırbank zorlanmaya başlayınca, Romanya'daki bankası BTR'den kaynak çekmeye çalıştı. Romanya durumu farkedince iki bankası da elinden gitti. Çörtük, özellikle Korkmaz Yiğit'in Türkbank'ı satın alma girişiminden sonra hakkında açılan davalar ve 9 Temmuz 2001'de bankası Bayındırbank'ı kaybetmesiyle anılır oldu. Çörtük, Türkiye'deki bankasını el konulmaktan kurtarmak için Romanya'da çok da başarılı olan bankası Banca Turco Romana'dan (BTR) kaynak yönlendirmeye kalkınca, Romanya tepki gösterdi. Romanya-Türkiye ilişkilerinde kısa süreli kriz yaşandı. Hükümetin BTR'ye kaynak aktartması da yetmedi ve o banka da battı.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Bayındırbank'ı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devretmesi sonrasında, Çörtük ile TMSF arasında 70 milyon 500 bin dolarlık bir borç anlaşması yapıldı. Bu rakam, Bayındırbank'ın TMSF'ye devredilmesinden sonra Bankalar Yeminli Murakıpları'nca hazırlanmış olan devir bilançosuyla kesinlik kazandı ve TMSF ile Bayındır Holding arasında 28 Aralık 2001'de imzalanan anlaşmaya konu oldu.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
Ankara' da sağanak yağış sürecek mi? 5 Mayıs 2024 Ankara hava durumu
O bebek maması markasında zararlı madde tespiti edildi: Ürünler toplatılıyor
Popüler mama markasında zararlı madde: Toplatılıyor!
Kaçak tarikat yurdunda şok edici koşullar! Çocuklar hijyenik olmayan ortamda yaşıyor