Kanada, Çin menşeli elektrikli araçların ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Bu benzer açıklamalar, ABD ve Avrupa Birliği'nden de gelmişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyum için de yüzde 25 gümrük vergisi alınacağını belirtti.
Kanada ve Batılı müttefikleri, Çin’in elektrikli araç üreticilerine sağladığı sübvansiyonların haksız rekabete yol açtığını iddia ediyor. Bu durum, Çin menşeli elektrikli araçların fiyatlarının yapay olarak düşük tutulmasına ve bunun sonucunda Çin'in ticari ortaklarındaki otomotiv sektörüne zarar vermesine neden oluyor.
Çin, Kanada’nın bu adımını "ticari korumacılık" olarak nitelendirerek, Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal ettiğini öne sürdü. Trudeau, "Kanada'nın otomotiv sektörünü geleceğin otomobillerini üretmekte dünya lideri haline getiriyoruz. Ancak Çin gibi aktörler kendilerine haksız rekabet sağlamayı seçiyor" açıklamasında bulundu.
Yeni gümrük tarifeleri, 1 Ekim'den itibaren uygulanmaya başlayacakken; çelik ve alüminyum üzerindeki vergiler 15 Ekim'de yürürlüğe girecek. Çin'in Kanada Büyükelçiliği, Çin'in elektrikli araç endüstrisinin hızlı gelişiminin sürekli teknolojik yenilik ve sağlam tedarik zincirlerine dayandığını vurguladı.
Çin, Kanada'nın en büyük ikinci ticari ortağıdır. ABD, Mayıs ayında Çin üretimi elektrikli araçlara gümrük vergisini yüzde 100'e çıkarma planını açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Çin menşeli "temiz enerji" ürünlerine yönelik gümrük vergilerini artırmayı da planladığını duyurdu. Avrupa Birliği ise bu araçlara yüzde 36,3 vergi uygulama niyetinde olduğunu açıkladı.
Kanada'nın yeni vergileri, Tesla’nın Şanghay fabrikasında üretilen araçları da kapsayacak. Otomotiv sektörünü analiz eden Mark Rainford, Tesla'nın bu vergilerden kaçınmak için Kanada hükümetiyle lobi faaliyeti yürütebileceğini belirtti; Tesla, Avrupa'da da benzer bir strateji izlemişti. Kanada, Tesla'nın altıncı büyük pazarı konumunda.
Çin, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olarak, küresel pazarda önemli bir pay elde etti. BYD (Build Your Dreams) gibi Çin merkezli elektrikli otomobil ve batarya üreticileri, Tesla’nın en büyük rakipleri arasında yer alıyor. BYD’nin başarısı, Çin otomobil endüstrisinin gelişimini gösteriyor.
Elon Musk, 2011 yılında BYD ve Çinli rakipleri hakkında gülümseyerek yanıt vermişti. Ancak, geçen yıl Eylül ayında Tesla’nın Çin’deki satışları 74.043'e düşerek, bir önceki yıla göre yüzde 11’lik bir azalma kaydetti. Aynı dönemde BYD, 286.903 otomobil satarak elektrikli ve hibrit modellerde satışlarını yüzde 43 artırdı.