San Diego Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, tümörlere karşı kullanılacak ilaç dolu nanopartikülleri yeşil alg hücrelerinin yüzeyine yerleştirerek mikro robotlar oluşturdu. Bu inovatif yaklaşım, akciğerlerdeki tümörlere doğrudan kemoterapi tedavisini taşımayı amaçlıyor.
MIKRO ROBOTLARLA HEDEFLENEN TEDAVI
Nanopartikül yüklü algler, mikro robotlar aracılığıyla akciğerlerdeki tümörlere gönderiliyor. Bu yöntem sayesinde kemoterapi ilaçları doğrudan tümöre ve yayıldığı bölgelere etkili bir şekilde iletilebiliyor.
KIRMIZI KAN HÜCRESI KAMUFLAJI
Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmada, nanopartikülleri taşıyan alglerin, özel bir kaplama ile kırmızı kan hücresi görünümüne kavuştuğu belirtildi. Araştırmanın ortak başyazarlarından Zhengxing Li, bu kaplamanın bağışıklık tepkisinin tetiklenmesini engelleyen bir 'kamuflaj' görevi gördüğünü vurguladı.
FARELERDE BAŞARILI SONUÇLAR
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, mikro robotların akciğerlerde yüzerek ilerlediği ve ilacın derin akciğer dokusuna dağılımını iyileştirirken bölgede kalma süresini uzattığı gözlemlendi. Nefes borularına yerleştirilen küçük bir tüp aracılığıyla mikro robotlarla tedavi edilen melanomlu farelerin hayatta kalma süresi ortalama 37 gün oldu. Bu süre, tedavi edilmeyen farelerde ise 27 gün olarak kaydedildi.
GELECEĞE YÖNELIK PLANLAR
Araştırmacılar, mikro robot tedavisini daha büyük hayvanlarda denemek için hazırlıklarını sürdürüyor. Ekip, nihai hedeflerinin bu cihazı insanlar üzerindeki klinik çalışmalara taşımak olduğunu belirtti.