Bilim insanları, 'çaresiz' denilen hastalık kansere tedavide büyük adımlar atıyor. Özellikle moleküler bilimde yapılan çalışmalar kanser hastalarına ve onkoloji uzmanlarına umut veriyor.
Hedefe yönelik tedavi adım adım şöyle yapılıyor:
İlaçtaki ajanlar kanser hücresini yok ediyor
Hedefe yönelik, hatta bazı uzmanlara göre kişiye özel tedavi şöyle uygulanıyor:
Kanserli hastaya verilen ilaçtaki 'ajanlar' direkt olarak kanser hücrelerindeki proteinlerle bağlanıyor. Bu ajanlar genetik olarak vücuda zarar veren kanserli hücreleri öldürüyor. Böylelikle kemoterapi ilaçlarının aksine sağlıklı hücreleri etkilemiyor. Sadece kanser hücrelerini öldürür.
Moleküler profilleme
Kanserli dokudan alınan parça üzerinde moleküler genetik analiz yapılarak hangi yolla tümör hücrelerinin çoğaldığı ve hangi hedefe yönelik tedaviye imkan sağladığını saptama tekniğidir. Bu yöntem gittikçe daha yetkin bir şekilde yapılmaya, daha geniş sayıda moleküler bozukluğu saptamaya ve sonrasında da buna yönelik tedavi imkanları keşfedilmesine imkan tanıyor. Bu işlem gittikçe daha ucuz, kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Üstelik artık kan örneği ile tümör hücrelerini saptayıp, alınan kanda az sayıda tümör hücresi olsa bile bu moleküler profilleme işlemini hastadan parça alınmasına gerek kalmaksızın yapabilme imkanı da olabiliyor.
Kanserde tedavi değişimi
Örneğin akciğer kanserinde, uygun moleküler genetik bozukluk varsa, hap şeklinde verilen bir ilaçla ve hiç kemoterapiye gerek kalmadan, mikroskopik düzeydeki kanserin yok edilmesi sağlanılıyor.
Akıllı ilaç tedavisi arttı
Yine hedefe yönelik tedavi sırasında verilen ilaçlarla hastanın diğer organları zarar görmüyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Özlem Sönmez'in verdiği bilgiye göre, hedefe yönelik tedavi ilaçları iki yıl önce 30’un üzerinde kanser türünde etkili olmuştu. Son iki yılda ise bu sayı 277'e ulaştı.