Kanun teklifi komisyonda: Yetkisiz 'çakar' kullanmanın cezası 96 bin TL'ye çıkıyor

AKP’nin torba kanun teklifi, ateşli silahlar ve çakar kullanımıyla ilgili cezai düzenlemeler, bekçilere üst ve araç arama yetkisi, kaymakam adaylarının mesleğe kabulüne dair yeni hükümler gibi önemli değişiklikler içeriyor. Teklif, TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

AKP'nin, ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımına dair ceza hükümleri ile iç güvenlik alanındaki düzenlemeleri içeren 46 maddelik torba kanun teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif, mülkiye müfettişlerinin görev ve yetkilerinin belirlenmesi, çakar kullanımıyla ilgili cezai hükümler, bekçilerin üst ve araç arama yetkileri gibi önemli düzenlemeler içeriyor.

KAYMAKAM ADAYLARI VE MÜLKİYE MÜFETTİŞLERİNİN DÜZENLEMELERİ


Teklifin 2. maddesi, kaymakam adaylarının mesleğe kabulüne dair usul ve esasları yeniden düzenliyor. İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle uygulama usulü belirlenecek. Mülkiye müfettişlerinin atanma koşulları ve görevleri de 3. maddede netleştiriliyor.

ATEŞLİ SİLAHLAR VE ÇAKAR KULLANIMI


Teklifin 7, 11 ve 12. maddelerinde, ateşli silahların ana parçalarına dair cezai hükümler yer alıyor. Yasa dışı silah parçalarının ülkeye sokulması, üretilmesi ve taşınması suçları ile kurusıkı silahların gerçek silaha dönüştürülmesi engellenmeye çalışılacak. Bu suçlar için iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

KISA DÖNEM İKAMET İZNİ DÜZENLEMESİ


32. maddede, kısa dönem ikamet izni verilmesinde taşınmazın niteliği ve değerinin Bakanlıkça belirlenmesi planlanıyor. Bu düzenleme, karışıklıkları ortadan kaldırarak davaların daha hızlı sonuçlanmasını sağlamayı amaçlıyor.

BEKÇİLERE ÜST ARAMA YETKİSİ


39 ila 43. maddelerle, çarşı ve mahalle bekçilerinin görev ve yetkileri genişletiliyor. 42. madde ile bekçilerin, şüpheli durumlar için kişilerin üstünü arayabilmesi ve araçların iç kısımlarını kontrol etmesi sağlanacak.

EMNİYET TEŞKİLATINA VE SAHİL GÜVENLİĞE YENİ DÜZENLEMELER


AKP milletvekillerinin önerisiyle, Emniyet Teşkilatı Kanunu’na, üstün başarı gösteren emniyet personeline madalya verilmesine yönelik bir madde eklendi. Ayrıca, Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu'na, zorunlu hizmetle ilgili tazminat yükümlülüklerini düzenleyen bir değişiklik yapıldı. Bu düzenleme, istifa eden veya ilişiği kesilen personelden eğitim masraflarının iki katını tazmin etmelerini sağlayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.