Kaplıcalarda beyin kanaması riski: Tansiyon ve kalp ritim problemlerine neden oluyor

Doç. Dr. Levent Altınay vatandaşların fizik tedavi için sıklıkla tercih ettiği kaplıcaların sağlık açsısından ciddi tehdit oluşturabileceği yönünde uyarılarda bulunmuş oldu. Her hastalıkta sıcak uygulamaları önermediklerini söyleyen Altınay sıcak ortamlarda tansiyonun yükselebileceğini...

Tarihi Antik Roma'ya kadar uzanan kaplıcalar senelerce vatandaşlar tarafınca tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Ancak her hastalığa iyi gelmeyen kaplıcalar doktor tavsiyesi haricinde bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığında birçok sağlık riskini de beraberinde getiriyor.

Etlik Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Levent Altınay, özellikle yüksek tansiyonu olan ve kalp ameliyatı geçiren kişilerin kaplıcalar mevzusunda dikkatli olması gerektiğini belirterek bazı uyarılarda bulunmuş oldu.

Doç. Dr. Levent Altınay

'BEYİN KANAMASI RİSKİ SÖZ KONUSU'

Doç. Dr. Altınay özellikle yaşlı hastalarda daha sık görülen eklem hastalıkları için sıcak uygulamalar ve kaplıca gibi yöntemlerin önerildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Özellikle tansiyonu olanlarda, kalp ameliyatı geçiren hastalarda ve toplardamar hastalığı olan venöz yetmezlik hastalığı olanlarda sıcak uygulamayı çok önermiyoruz. Bunun sebebi de şu; sıcak uygulamasında tansiyon yüksekliği, zaman zaman ritim problemleri yaşanabiliyor. Tabii ilaçların düzenli kullanımına kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Ama bu tarz hastalarımızda ilk olarak başka şekilleri öneriyoruz. Çünkü kaplıcalar gibi sıcak ortamlar tansiyonu yükseltip, kalp ritminde artışa neden olduğu için bu yöntemler sakıncalı. Bu yöntemler sırasında rahatsızlanan hastaların ise ilk olarak sıcak ortama geçerek dinlenmesi ve ilacını alması gerekiyor. Acil durumlarda ise bir hekime başvurması gerekiyor. Kaplıcaları da mümkün olduğunca tercih etmemeleri gerekiyor. Eğer fizik tedavi açısından kaplıcalar ya da sıcak uygulamalar önerildiyse mümkün olduğunca tedavi sürelerinin kısa tutulmasını istiyoruz. Ortama giriş ve çıkışlarda kesinlikle tansiyon ölçümünün yapılmasını öneriyoruz. Eğer sıcak ortama girmeden önce tansiyon yüksekse düşmesi beklenmeli ya da mümkünse başka bir yöntem tercih etmesini söylüyoruz. Çünkü tansiyon aşırı yükseldiği zaman beyin kanaması ve diğer organ içi kanama riski söz konusu."

SICAK ORTAMLARA DİKKAT

Ayrıca, venöz yetmezlik hastaları ve baypas geçiren hastalar için sıcak ortamları önermediğini söyleyen Doç. Dr. Altınay, "Sıcak ortamlar bacak damarlarında genişlemeye, toplardamar hastalığında da artışa neden oluyor. Kalp ameliyatı geçirmiş, tansiyon hastalarında, baypas geçiren hastalarda özellikle tatillerde güneşlenmeyi tavsiye etmiyoruz. Yaz aylarında özellikle toplardamar hastalığı şikayetleri artıyor. Özellikle sıcak ortamların damar genişleme hastalığını artırmasının sebebi ile venöz yetmezlik poliklinik başvurularımız artıyor. Bu dönemlerde özellikle ilaçlarını aksatmamalarını ve serin ortamlarda bulunmalarını ve normal takiplerine aksatmadan devam etmelerini öneriyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.