Kara Harp Okulu'nda kılıç çatma olayı! Soruşturma nasıl sonuçlanacak?

Eski askeri hakim Cengiz Demirtaş'a göre, örgüt iltisakı olmayan teğmenler için TSK'dan ihraç cezası beklenmezken, komutanların disiplinsizlik değerlendirmesi kritik rol oynayacak.

Kara Harp Okulları mezuniyet töreninde yaşanan kılıç çatma olayının ardından başlatılan soruşturma, askeri disiplin ve hukuk bakımından önemli bir tartışma yarattı. Sözcü yazarı Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtlayan eski askeri hakim, avukat Cengiz Demirtaş, olayın askeri hukuk çerçevesinde nasıl sonuçlanabileceğini değerlendirdi.

DİSİPLİNSİZLİK VE SORUŞTURMANIN AKIBETİ

Demirtaş, öncelikle bu olayın bir "idari soruşturma" olduğunu belirterek, teğmenlerin disiplinsizlik yapıp yapmadığının, olayın planlı olup olmadığının soruşturma neticesinde ortaya çıkacağını söyledi. Eğer disiplinsizlik yapıldığına dair bir kanaat oluşursa, bu durum Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra katıldıkları sınıf okullarında komutanları tarafından değerlendirilip gerekli disiplin işlemleri yapılacak.

İHRAÇ BEKLENMİYOR

Demirtaş’a göre, olayda herhangi bir örgüt iltisakı bulunmayan teğmenlerin sadece bu olay nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilmesi beklenmiyor. Ancak, terör örgütleriyle bağlantısı tespit edilenlerin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla TSK’dan ihraç edilebileceği ifade ediliyor.

KOMUTANLARIN TAKDİR HAKKI VE BASKI

Olayın değerlendirilmesinde teğmenlerin katılacakları sınıf okullarındaki komutanlarının takdir hakkına sahip olduğunu belirten Demirtaş, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) tarafından disiplinsizlik yapıldığına dair bir karar alınırsa, komutanların bu karara aykırı bir sonuç çıkarmalarının baskı altında kalabileceğine dikkat çekiyor.

CUMHURBAŞKANI'NIN TSK'DAN İHRAÇ YETKİSİ

926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 50. maddesine göre, Cumhurbaşkanına 15 Temmuz sonrasında TSK’dan çıkarma yetkisi tanındığını hatırlatan Demirtaş, bu yetkinin bugüne kadar uygulanmadığını vurguladı. Bu yetki, özel durumlarda Cumhurbaşkanı tarafından kullanılabilir, ancak bu olayda kullanılma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

SONUÇ: ASKERİ DİSİPLİN VE HUKUKİ YOL

Kılıç çatma olayının askeri disiplin kuralları çerçevesinde nasıl sonuçlanacağı, yapılacak idari soruşturmanın bulgularına göre şekillenecek. Teğmenlerin durumu, sınıf okullarındaki komutanlarının değerlendirmesi ve alınacak disiplin kararları ile netleşecek. Ancak genel kanaat, örgüt bağlantısı olmayan teğmenler için ciddi bir yaptırım beklenmediği yönünde.

 



 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.