Karadeniz palamuta doyacak: 'En ucuzu, en sağlıklısı'

Karadeniz'de balık mevsimi palamut bolluğuyla başladı. Son günlerde fiyatlar yükselse de gıda fiyatlarına göre balığın ucuz kaldığını söyleyen balıkçılar, halkın sezonu değerlendirmesini tavsiye etti.

TRABZON - 1 Eylül'de av sezonun başlamasıyla Trabzon'da tezgahlar mevsim balıklarıyla süslenmeye başladı. Sezona bol avlanan palamut ile başlanması hem balıkçı esnafının hem de halkın yüzünü güldürdü.

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Pazarkapı Mahallesi'nde balık pazarında bugünlerde palamutun tanesi kalınlığına göre 100-120 lira civarında alıcı buluyor. Sezon başında 40-50 liraya kadar düşen palamutun fiyatı olumsuz hava şartlarından dolayı avlanmanın azalması sebebiyle son 1 haftada yükseldi. Yine de gıda fiyatlarında pahalılığa göre palamut fiyatıyla erişilebilecek bir besin olarak ucuz bulunup ilgi görüyor.

Tezgahlardaki diğer mevsim balıkları arasından çinekop 250-300 TL, barbun 150 TL, istavrit 80-100 TL, mezgit 120-170 TL, hamsi 250 TL, çipura kilosu 300 TL, somon kilosu 200 TL'den satışa sunuluyor.

Balık pazarın esnaflardan Can Örseloğlu, sezonun çok iyi başladığını ve tezgahlarda bolluğun erkenden başladığını söyledi. Sezona yoğun bir palamut hareketliliği ile başladıklarını söyleyen Örseloğlu, hava şartları nedeniyle avlanmanın biraz düştüğünü ve fiyatların yükseldiğini dile getirdi.

 

'PALAMUTA 2 AY DAHA DOYACAĞIZ'

Sezon içinde gel-gitlerin yaşanmasının sağlıklı olduğunu kaydeden Örseloğlu, "İnşallah bu sezon bolluk içinde geçecek bir sezon olacak. Bu sezon palamut bol gözüküyor. 20 günlük dilimde gayet boldu. 2 ay daha vatandaşların palamuta doyacağını tahmin ediyorum. Hamsi ve çinekopta da beklentimiz var. Ama onları daha çok hava soğuyunca göreceğiz" diye konuştu.

 

Sezonunda balık tüketmenin en ekonomik ve sağlıklı beslenme yöntemi olduğunu kaydeden Örseloğlu, halka bol bol balık tüketmeleri tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi:

"Şu anki ekonomide hem cep sağlığı hem de vücut sağlığı açısından iyi yenilebilecek besin balıktır. Balık bütün vitaminlerin minerallerin bulunduğu bir hazinedir. Sezon bolken bütün vatandaşlarımız bol bol tüketerek bu nimetten yararlansın. Bu sezon bereketli bir sezon geçireceğimize inanıyorum."

Bir diğer balıkçı esnafı Cem Yazıcı da sezona palamutla güzel bir giriş yaptıklarını söyledi. Sezon başındaki palamut bolluğunun zayıfladığını kaydeden Yazıcı, "Hava şartlarından dolayı palamut yönünü değiştirdi. Sezonun açıldığındaki bolluk şu an yok. Sezon başında tanesi 40-50 liradan sattık şu anda fiyatlar 100-120 liraya kadar çıktı" dedi.


Palamutun çekilmeye başlamasıyla diğer mevsim balıklarının da tezgahlarda daha fazla görüleceğini söyleyen Yazıcı, "Mezgit ve istavrit de daha bollaşacaktır. Hamsideki beklentimiz daha düşük. Arada barbun, çinekop da tezgahlarımızda yerini alacaktır. Arada barbun, çinekop da tezgahlarımızda yerini alacaktır. Balık sağlıksız, hormonsuz doğal bir besindir. Tüketicilere damak zevklerine göre sık sık balık yemelerini tavsiye ediyorum" sözlerini kullandı.

"Balığa bak balığa, taze taze, iri palamut" sözleriyle müşterilerine seslenen balıkçı esnafı Gökmen Aydın sezonun hem esnafı hem de tüketicileri memnun ederek başladığını söyledi. Şu anda palamut sezonu yaşandığını kaydeden Aydın, "Balık bol geldiğinde fiyatlar ucuz oluyor, az gelince pahalanıyor. Fiyatlar büyüklüğüne göre 100-120 lira arasında değişiyor. Bu sezon palamutun bol olacağını düşünüyorum. Vatandaşlar bu yıl palamuta doyacak" ifadelerini kullandı.
​​​​​​​

'EN UCUZ VE SAĞLIKLI BESİN BALIK'

Balığın tüketiciler için hem ucuz hem de sağlıklı bir besin olduğunu kaydeden Aydın, "Vatandaş et ve tavuğa harcayacakları para yerine çok daha ucuza sezonunda balık yesinler. Etin kilosu 450, tavuğun kilosu 200 lira. 2 palamut en az 4 kişilik bir aileyi rahat bir şekilde doyurur. İnşallah bundan sonra da bol olur da vatandaş da bol bol yer" diye konuştu.

Uzun yıllardır balıkçılık yapan esnaflardan Ahmet Çoğalmış da palamutun hava şartları nedeniyle yer değiştiğini dile getirdi. Çoğalmış, "Deniz bozuk olunca palamut açığa kaçıyor. İstavrit ve mezgit de bu sezon bol olacak. Hamsi şu an gözükmüyor. Palamut kayboldukça hamsi de ortaya çıkacaktır" düşüncelerini paylaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.