Karahan'dan faiz ve enflasyon mesajı geldi: "Temkinli yaklaşımı koruyacağız"

Karahan, enflasyonla ilgili olarak "Bu yılki hedefimizi tutturmak, kredibilite kazanmak için kritik bir eleştiri. Bu doğrultuda gereken her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Ancak bu, nihai hedefimiz değil," ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon ve faiz indirimleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Karahan, enflasyonla ilgili olarak "Bu yılki hedefimizi tutturmak, kredibilite kazanmak için kritik bir eleştiri. Bu doğrultuda gereken her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Ancak bu, nihai hedefimiz değil" dedi.

Faiz indirimleriyle ilgili tartışmalara da değinen Karahan, daha önce "Sadece Haziran TÜFE verileriyle yapılan çıkarımlar sağlıklı olmaz" değerlendirmesinde bulunmuş ve uluslararası haber ajansı Bloomberg'e verdiği röportajda "Temkinli bir yaklaşım sergilemeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Merkez Bankası, enflasyonun yıl sonunda %38'e gerilemesini beklerken, 2025 sonunda %14 ve 2026 sonunda ise %9 seviyelerinde enflasyon öngörüyor. Yılın üçüncü enflasyon raporu 8 Ağustos'ta açıklanacak.

"LİRANIN DEĞER KAZANMASININ MÜHENDİSLİĞİNİ YAPMIYORUZ"

Fatih Karahan, "Rezerv pozisyonumuzu güçlendirme ve dezenflasyon hedefimize ulaşma arasında bir denge kurmamız gerekiyor. Dezenflasyon, aşırı likidite ve sermaye akımlarının yarattığı risklerden kaçınmayı gerektiriyor. Bu dengelemeyi iyi yönetiyoruz" şeklinde konuştu.

Dolar/TL'nin seyrine ilişkin olarak ise Karahan, "Liranın gerçek anlamda değer kazanmasını manipüle etmiyoruz. Bu daha çok yüksek faiz politikalarının doğrudan bir sonucudur" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.