Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Türkiye’nin şu kadar senelik demokrasi tecrübesinden sonra hala bu manzaral

Türkiye’nin şu kadar senelik demokrasi tecrübesinden sonra hala bu manzaraları yaşaması da ayrıca hazindir. Komutanların, muhalefetin eleştirildiği siyasi bir konuşmaya alkış tutması geçiştirilecek bir olay değildir.

Karaalioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kuvvet komutanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını alkışladığı görüntüyü eleştirmesinin haklı olduğunu belirterek "Komutanların, muhalefetin eleştirildiği siyasi bir konuşmaya alkış tutması geçiştirilecek bir olay değildir. Devletle siyasetin, partiyle kurumların bu kadar iç içe girmesi, neredeyse bir kader ortaklığı manzarası sergilemesi bırakın 2023’ü, cumhuriyetin ilk yılları için bile kabul edilemez bir tabloydu. Nitekim, demokratik siyasetin on yıllar boyunca hep böyle manzaralara karşı itiraz ve direnç göstermesi de boşuna değildir" ifadelerini kullandı.

Karaalioğlu "Neredeyse bütün alanlarda siyaset ve kurumlar arasındaki mesafe belirsizleşmiş durumdadır. Kamu görevinin nerede başlayıp bittiği, siyasetin nereye kadar nüfuz kullandığını anlamak ve kavramak artık imkansızdır. Valilerden yargıçlara, üniversite yöneticilerinden sıradan bir taşra teşkilatına kadar her alanda partili olmakla kamu görevlisi olmak arasındaki fark anlaşılmaz hale gelmiştir. Bu biraz başkanlık sisteminin lakin daha çok da o sisteme yaslanıp yetki kullanmak iştahının neticesidir. İktidar partisine yakın olmamak veya ona pozitif ayrıcalık tanımamak vak’ayı adiyedendir ve aksi tasavvur dahi edilememektedir" diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Devlet Bey, biriktire biriktire gelen köklü kararları almak zorunda bırakılmamalı
CHP kurmayları Erdoğan’ın beklenen iadeiziyareti değerlendirdi
Art arda 'görevden aflarını' istediler
Erdoğan “ayaklanma ve kalkışma” durumunda seferberlik ilan edebilecek
AK Parti kitle partisi olma niteliğini kaybediyor