Karar yazarı Taha Akyol: Nass bazen var bazen yok mu?

"Türkiye’nin yüzde 7.23 gibi çok yüksek, hatta Düyunu Umumiye faiziyle 3 milyar dolar borçlanmış olmasıdır! İslami 'Sukûk' senedi satarak Hazine 3 milyar borçlandı, 'faiz' denilmiyor, 'getiri' deniliyor''

Gazeteci Taha Akyol, Merkez Bankası'nın perşembe günü gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısı'nda faizi yüzde 14'te sabit bırakmasını değerlendirdi. Akyol, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek faize karşı söylediği "nass ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor?" sözünü hatırlatarak "Oran yüzde 15 iken nass var, yüzde 14’te devam ederken nass ortadan kalkmış (mensuh) olabilir mi?" diye sordu.

Ticari kredi oranlarının yüzde 30'ların üzerinde seyrettiğine dikkat çeken Akyol, Hazine'nin geçtiğimiz günlerde 3 milyar dolarlık kira sertifikası ihracında yüzde 7,25'le borçlanmasını da değerlendirerek şöyle dedi:

"Türkiye’nin yüzde 7.23 gibi çok yüksek, hatta Düyunu Umumiye faiziyle 3 milyar dolar borçlanmış olmasıdır! İslami 'Sukûk' senedi satarak Hazine 3 milyar borçlandı, 'faiz' denilmiyor, 'getiri' deniliyor. Kredinin maliyeti olarak hiçbir farkı yok! Ekonomimizin 'risk primi' o kadar yüksek ki, ancak yüzde 7.25 gibi bir 'getiri' yani faiz vererek borçlanabiliyoruz!"

Akyol, ayrıca Erdoğan'ın 2013'te yüzde 6'lık politika faizini çok bulduğunu hatırlatarak "Yüzde 6 faizi bile yüksek bulacaksın, lakin öyle politikalar uygulayacaksın ki, sekiz yılda ülkede kişi başına gelir 12 bin dolardan 8 bin dolara düşecek, dış borçlar 450 milyar dolara çıkacak, resmi enflasyon yüzde 50’yi görecek… Merkez Bankası’nın emirle indirdiği politika faizi yüzde 14, bankalarda ticari kredi faizleri yüzde 30’un üstünde gezinecek… Niye böyle oldu, nerelerde yanlış yaptık diye düşünmek gerekmiyor mu?" diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Koç Ailesi, Anatolia Hospital'in Çoğunluk Hisse Paylarını Satın Aldı
Merkez Bankası'ndan Kira Zamlarına İlişkin Önemli Açıklama
"S&P'nin kararı programımızın olumlu neticelerini yansıtıyor"
İstanbul'da Ekmek Üreticilerinden Maliyet Artışı Uyarısı
Altın Fiyatlarındaki Düşüş Yatırımcılar İçin Alım Fırsatı Sunuyor