Karar'dan Taha Akyol Yazdı: ''Hamaset ortamında yetişen gençler''

Karar Gazetesi yazarı Taha Akyol, Türkiye'de gençlerin sürekli "Dünya bizi kıskanıyor. Yeni zaferlere gidiyoruz, şanlı ecdadımız" söylemlerinin hakim olduğu bir iletişim atmosferinde yetiştiklerinin altını çizdi.

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, "Öyle bir telkin ve iletişim atmosferinde yetiştiler ama okumak, çalışmak ve yaşamak için gözleri yurtdışında… Yurt dışında neresi deyince, Avrupa, ABD, Kanada, İskandinav ülkelerinin toplamı olarak yüzde 97 oranında Batı ülkeleri tercih ediliyor" diye yazdı.

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, 'Hamaset ortamında yetişen gençler' başlıklı yazısında Türkiye'de gençlerin okumak, çalışmak ve yaşamak için gözlerinin yurt dışında olduğunu öne sürdü. "Yurt dışında neresi deyince, Avrupa, ABD, Kanada, İskandinav ülkelerinin toplamı olarak yüzde 97 oranında Batı ülkeleri tercih ediliyor" diyen Akyol, yapılan araştırmalarda gençlerin 10 bin dolara Suudi Arabistan'da değil de, 5 bin dolara İsviçre'de yaşamayı tercih ettiklerine işaret etti. Akyol, "Demek ki sadece para meselesi değil. Araştırmalar gençlerde hem özgürlük hem hukuk ve liyakat ihtiyacının önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Zaten göçmenlerin petrol zengini Rusya ve Ortadoğu ülkelerini değil, Batı’yı tercih etmelerinde de bu etkenler söz konusudur." düşüncesini dile getirdi.

Akyol'un yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Gençlerimizin yüzde 76.2’si eğitim veya iş amacıyla imkan bulsa 'kesinlikle yurtdışına giderim' diyor. Türkiye’nin geleceği hakkında yeterince alarm vermiyor mu? Hatta, kalıcı olarak bir başka ülkenin vatandaşlığı verildiğinde “evet terk eder giderim” diyenlerin oranı yüzde 64 olurken, sadece yüzde 14’ü “ülkemde kalırım” cevabını veriyor. Halbuki bu gençler sürekli “dünya bizi kıskanıyor… yeni zaferlere gidiyoruz… şanlı ecdadımız” söyleminin egemen olduğu bir iletişim atmosferinde yetiştiler. Hatta yurtdışında okuyanların “Batı’nın kültür ajanı haline geldikleri” söylendi kendilerine. Öyle bir telkin ve iletişim atmosferinde yetiştiler ama okumak, çalışmak ve yaşamak için gözleri yurtdışında… Yurt dışında neresi deyince, Avrupa, ABD, Kanada, İskandinav ülkelerinin toplamı olarak yüzde 97 oranında Batı ülkeleri tercih ediliyor.

GENÇLER VE ‘YURTDIŞI’

Yukarıdaki verileri Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık tarafından yapılan araştırmadan aldım; medyada siz de okumuşsunuzdur. Geçtiğimiz yıl SODEV’in yaptığı araştırmada da gençlerin yüzde 62.5’i imkan bulsa yurtdışında yerleşip orada yaşamak istediği görülüyordu. Dindar gençler de 10 bin dolara Suudi Arabistan’da değil, 5 bin dolara İsviçre’de çalışmayı tercih ediyordu. Demek ki sadece para meselesi değil. Araştırmalar gençlerde hem özgürlük hem hukuk ve liyakat ihtiyacının önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Zaten göçmenlerin petrol zengini Rusya ve Ortadoğu ülkelerini değil, Batı’yı tercih etmelerinde de bu etkenler söz konusudur. Türkiye’de gençleri yurt dışında gelecek arama duygusuna iten müessif sebepler, aynı zamanda yurtdışına beyin göçü ve sermaye çıkışı bakımından da son derece önemli etkenlerdir. 17 yılda 220 milyar dolar yatırım sermayesi çeken bu ülke, son yıllarda niye büyük sermaye çıkışlarına maruz kalmaktadır? Türkiye özgürlüğüyle, hukukuyla, siyasi huzur ve piyasa güvenliğiyle cazibe merkezi olabileceğini kanıtlamış bir ülkeydi, son yıllarda niye böyle oldu diye düşünmek zorundayız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.