Karbonatla tedavi mümkün mü gerçekten işe yarıyor mu?

Kabartma tozu kullanımından dolayı benzersizdir. Tencereleri temizlemek, unlu mamullere eklemek, mide yanması ve boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılabilir. Ancak kendinizi kaptırmamak önemlidir. Gazozun hangi durumlarda yararlı, ne zaman zararlı olabileceğini uzmanlardan öğrendik.

Kabartma tozu, midede aşırı asitliği ortadan kaldırabilen ve mide yanması rahatsızlığını azaltabilen alkalin bir bileşiktir. Ancak, mide ekşimesi gibi gastrointestinal sorunlar karmaşık bir tedavi gerektirdiğinden, hiçbir doktor kabartma tozunu mide ekşimesi için bir çözüm olarak önermez.

Kabartma tozunun mide ekşimesi için nasıl çalıştığına gelince, midedeki asidi alkali ile nötralize eder, ancak bu etki birkaç saat sürebilir. Daha sonra vücut, asidik ortamı yeniden oluşturmak için hidroklorik asit üretimini artırır. Bu süreçte, mide yanması ve şişkinlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Kabartma tozunun kontrendike olduğu durumlar şunlardır:

  • Konsantre soda çözeltileri, mukoza zarını tahriş edebilir ve ciddi hasara neden olabilir.
  • Aşırı tüketildiğinde ağız, mide ve bağırsak yüzeyini tahriş edebilir ve uzun vadede kansere yakalanma riskini artırabilir.
  • Hamile kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve akut ağrısı olan kişilerde kabartma tozu kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Böbrek, karaciğer ve kalp hastalıkları olanlar ile düşük tuzlu diyet önerilenlerin kabartma tozu kullanımını sınırlaması gerekebilir.

Ağız ve boğaz durulamasında kabartma tozunun kullanılması kabul edilebilir olsa da, özellikle tuz eklenmiş bir soda çözeltisi, soğuk algınlığı sebebiyle oluşan boğaz ağrısını hafifletebilir. Ancak bu çözelti yutulmamalıdır.

Son olarak, kabartma tozunun diş fırçalama, saç ve cilt bakımı gibi alanlarda kullanılması veya tümör hücreleriyle savaşmak için bir araç olarak kullanılması yaygın olarak inanılan ancak bilimsel olarak kanıtlanmamış efsanelerdir. Ayrıca, kabartma tozunun bazı ilaçların etkilerini azaltabileceği bilinmektedir.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, profesyonel tıbbi tavsiyenin yerine geçmez. Herhangi bir sağlık sorununuzda veya tedavi seçiminde mutlaka bir uzmana danışmanız önemlidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.