Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin görülen davanın durdurulması ve Suudi Arabistan’a devredilmesi kararını Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM’ye yapılan bireysel başvurunun dilekçesinde mahkemeye yapılan itirazın reddedildiği, başka hukuki yol kalmadığı ifade edildi.
Cemal Kaşıkçı’nın şüpheli ölümü sonrası açılan ve daha sonra durdurularak Suudi Arabistan’a devredilen davayı, Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz AYM’ye taşıdı. Hatice Cengiz’in avukatı Gökmen Başpınar aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruda Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan yönetimine muhalif görüşleri sebebiyle öldürülme tehdidinden korunmak için Türkiye’ye geldiği belirtildi.
Kaşıkçı’nın evlilik belgesi almak üzere gittiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’nda boğularak öldürüldüğü ve cesedinin de parçalanarak yok edildiği kaydedildi. Cinayete ilişkin dava süreci sonucunda dosyanın Suudi Arabistan’a devredilmesi yönünde karar verildiği hatırlatılan dilekçede, yapılan itirazın reddedildiği, başka hukuki yol kalmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulduğu ifade edildi.
Başvuruda, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme biçiminin ve cesedinin maruz kaldığı muamelenin insanlık dışı olduğu, iki yıl boyunca etkili bir adli yardım ve iade sürecinin işletilemediği, keşif yapılması taleplerinin reddedildiği ve ilk derece mahkemesinin etkili bir soruşturma yapmadığı öne sürüldü.
Başvuru dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:
“Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme nedeni siyasi görüşleridir. Düşünceleri nedeniyle Cemal Kaşıkçı’nın maruz kaldığı akıbet ve yargılama sürecinin etkili bir biçimde sürdürülerek yaptırıma tabi tutulmaması, ifade özgürlüğü bakımından devletin pozitif yükümlülüğünün ihlali anlamına gelmektedir. Yaşam hakkı, işkence ve fena muamele yasağı ve ifade özgürlüğü hakkı ihlal edilmiştir.”
NE OLMUŞTU?
Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim 2018’de girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan ve daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesine ilişkin görülen davanın 7 Nisan 2022 tarihli duruşmasında davanın durması ve dosyanın Suudi Arabistan’a devredilmesine karar verilmişti.
Bu karara karşı, Hatice Cengiz üst mahkemeye itirazda bulunmuştu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi de oy çokluğuyla reddetmişti.