Katalonya'da hükümet başkanı seçilemiyor

İspanya merkezi hükümetinin bağımsızlık ilanı gerekçesiyle yönetimine önce el koyduğu, seçimlerin ardından oluşan mecliste de başkan seçilmesine sürekli engel çıkardığı Katalonya’da bağımsızlık yanlılarının...

İspanya merkezi hükümetinin bağımsızlık ilanı gerekçesiyle yönetimine önce el koyduğu, seçimlerin ardından oluşan mecliste de başkan seçilmesine sürekli engel çıkardığı Katalonya’da bağımsızlık yanlılarının başkan adayı dördüncü denemede de seçilemedi.
Evrensel'in haberine göre, Torra’nın seçilemebilmesi için 68 oya ihtiyacı vardı. Bu sonuçta, bağımsızlık yanlısı partilerden Halk Birliği Adaylığı Partisi’nin (CUP) Puigdemont’tan başkasını desteklememe kararı etkili oldu.

''BİZİM BAŞKANIMIZ CARLES PUIGDEMONT’
Puigdemont’un talebi doğrultusunda aday olan Torra, bağımsızlık yanlısı tavrını sürdüreceğini belirterek, “Bizim başkanımız Carles Puigdemont’dur. Cumhuriyet şeklinde bir bağımsız devlet inşa eden 1 Ekim iktidarına sadakatimizi sürdüreceğiz'' dedi.

''KATALAN ANAYASASI’ VURGUSU YAPTI'
Quim Torra, konuşmasında “Katalan Cumhuriyeti için usanmadan çalışacağını'' belirterek, bağımsızlık referandumunun kendilerine verdiği yetkiye bağlı kalma taahhüdünde bulundu. Katalan Cumhuriyeti Anayasasının yazılması için uğraşacağını kaydeden Torra, Avrupa Birliği (AB) kurumlarının Katalan krizi konusundaki kabul edilemez sessizliği kınadı.

RAJOY YİNE MÜDAHALE İLE TEHDİT ETTİ
İspanya’nın sağcı Halk Partisi (PP) Hükümetinin Başbakanı Mariano Rajoy ise Torra’nın konuşmasına ilişkin olarak, “Duyduğumuz, gördüğümüz şeyi beğenmedik. Ancak onu eylemlerine göre değerlendireceğiz'' dedi. Rajoy, yeni yerel hükümetin İspanya kanunlara riayet etmemesi durumunda bölgeyi doğrudan yönetmeye devam edeceklerini 
söyleyerek tehdit etti.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR
Parlamentoda bugün ikinci tur oylaması yapılacak. Oylamada basit çoğunluk aranacak. Eğer bu oylamada da sonuç elde edilemez ve 22 Mayıs’a kadar yeni bir hükümet kurulmazsa Katalonya yeniden seçime gidecek.

25 KATALAN SİYASETÇİ YARGILANIYOR
Öte yandan Katalan siyasetçiler “Devlete isyan'' iddiasıyla yargılanıyorlar. Katalan hükümeti üyeleri hakkında başlatılan soruşturma nedeniyle eski başkan Carles Puigdemont ve dört eski Katalan bakan Belçika’ya gitmişti.

Bağımsızlık girişimi nedeniyle haklarında soruşturma yürütülen 28 Katalandan 9’u tutuklanmış, 9’u kefaletle serbest bırakılmış, 7’si kaçmış, kalan 3 kişiye ise herhangi bir suçlama yönetilmemişti. Aralarında Puigdemont’un da olduğu yurt dışındaki siyasetçilerden 6’sı hakkında uluslararası veya Avrupa çapında tutuklama kararı bulunuyor.

Suçlu bulunmaları durumunda Katalan siyasetçilere 30 yıla kadar hapis cezası verebileceği belirtiliyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

AstraZeneca Covid Aşısıyla İlgili Toplu Davada: TTS İddiaları ve Güvenlik Tartışmaları
İran'da Babek Zencani'nin İdam Cezası 20 Yıla Hapis Çevrildi
Gazze'deki Yıkım: UNMAS'a Göre 37 Milyon Ton Moloz ve 100 Milyon Dolarlık Temizlik İhtiyacı
Twang'in Kralı Duane Eddy, 86 Yaşında Aramızdan Ayrıldı: Müzik Dünyasının Büyük Kaybı
Blinken, İsrail ve Hamas'a Ateşkes Çağrısı Yaptı