Kaz Dağları'ndaki tahribatın tartışıldığı günlerde, 44 firmanın daha arama izni bulunduğu bildirilmişti. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in, CHP Milletvekili Fikret Şahin'in sorusuna verdiği cevap, bölgeyi bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi: 44 değil tam 155 firmanın, 279 maden arama ruhsatı var…
Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberin göre, aylarca bölgeden ayrılmayan vatandaşlar çevre faciasını gündemde tuttu. 13 Ekim'de maden arama lisansı sona eren Kanadalı firma lisans alamadı. Şirket yaptığı açıklamada 2021'e kadar faaliyetlerine ara verdiği bilgisini paylaştı.
TEHLİKENİN BOYUTU
Madencilik faaliyetlerini yürüten şirketler hakkında kamuoyunda çelişkili bilgiler yer aldığını belirten Şahin, bölgede faaliyet gösteren şirketlerin ve bölgedeki madencilik faaliyeti projelerinin sayısındaki muğlaklığın, bölge insanı başta olmak üzere tüm kamuoyunu rahatsız ettiğini belirtti.
Kaz Dağları'nda 200 bin civarında ağacı kesmekten sorumlu tutulan Kanadalı şirkete olan tepkileri hatırlatan Şahin, kamuoyunun maden projelerinden ve sonuçlarından haberdar olma isteğini beraberinde getirdiğini söyledi.
Şahin'in sorusu üzerine Enerji Bakanlığı, Kaz Dağları ve Madra Dağı eko sistemi içindeki madencilik faaliyetleri konusunda şu bilgiyi verdi:
“Bahse konu alanda, 54 farklı kamu kurumu ve firmaya 107 adet arama ruhsatı, 2 farklı yabancı ortaklı firmaya 8 adet arama ruhsatı; 93 farklı yerli firmaya ait 148 adet işletme ruhsatı, 6 farklı yabancı ortaklı firmaya 16 adet işletme ruhsatı düzenlenmiştir.”
Cevap karşısında şoke olduğunu belirten CHP'li vekil, “Biz hep 44 ruhsattan söz ediyorduk. Durum, bildiğimizin kat kat üstündeymiş” dedi.
MADEN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILSIN
CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin. Türkiye Maden Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi hazırladı ve TBMM Başkanlığı'na sundu.
Teklifte, Milli Park, özel çevre koruma bölgeleri, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları ile muhafaza ormanları statüsüne sahip olan alanlar, bu alanların 50 kilometre çevresinde kalan il ve ilçe yerleşim alanlarına komşu durumda bulunan alanlarda madencilik faaliyetlerinin yapılmasının yasaklanması öngörüldü. Bu alanlarda madencilik için arama, ruhsat verme ve maden çıkarma işlemi yapılmaması amaçlandı.