Kaza değil, kanser riski mevcut olabilir! Otomobil koltuklarında büyük bir tehlike

Özellikle şehirlerde yaşayanlar gün içinde yoğun bir hava kirliliği ve kanserojen maddelere maruz kalıyorlar. Arabası olanlar ise farkında olmadan koltuklardan zehirlenebiliyorlar. Bu durum nasıl gerçekleşiyor? İşte, araba koltuklarının yaydığı büyük tehlike...

Son zamanlarda Çevre Bilimi ve Teknolojisi dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ABD'de 2015'ten bu yana üretilen 101 elektrikli, gazlı ve hibrit otomobil modelinde, yaklaşık 30 eyalette alev geciktirici madde kullanıldığı belirtiliyor.

ALEV GECİKTİRİCİ MADDE NE OLUYOR?

Araştırmada, otomobil koltuklarında alev geciktiricilerin bulunduğu gözlemlendi. Bu alev geciktiriciler, klor, sinerji, azot, antimon, bromür, bor ve alüminyumun karışımından oluşmaktadır. Amaçları, herhangi bir yangın durumunda alevlerin yayılmasını engellemektir.

Yaz ve kış aylarında incelenen araştırmalar, sıcaklığın hava kalitesi üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Daha sıcak hava koşullarının, kimyasalların daha fazla gaz çıkışıyla ilişkili olduğu belirlendi. Bu durum, yaz aylarında alev geciktirici maddelere daha yoğun bir şekilde maruz kalındığını işaret ediyor.

Duke Üniversitesi'nden Bilim İnsanı Rebecca Hoehn, "Ortalama bir sürücünün her gün arabada yaklaşık bir saat geçirdiği göz önüne alındığında, bu önemli bir halk sağlığı sorunudur," şeklinde konuştu.

Bu maddelerden kaçınmak isteyenlerin, mümkün olduğunca seyahat ederken pencereleri açık tutmaya dikkat etmeleri önemlidir. Ayrıca araçlarını gölgelik alanlara park etmek de faydalı olabilir. Ancak şu anda bu maddelerden tamamen kaçınmak mümkün olmayabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.