Kazakistan yerli aşısı QazVak'ı delta varyantına karşı güçlendirmeye başlıyor

Kazakistan'ın koronavirüse karşı geliştirdiği yerli aşısı QazVak, ekim ayından itibaren Delta varyantına karşı daha etkili bileşimle üretilmeye başlanacak.

Kazak Biyolojik Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdürü ve Kazakistan'ın yerli aşı QazVak'ı geliştirenlerden Künsulu Zakariya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2 ay önce QazVak üzerinde, virüsün Delta varyantına karşı daha etkili olması için çalışmalar başlattıklarını söyledi.

Bunun için daha önce Vuhan varyantına karşı koruma sağlayan aşı bileşimini Delta varyantına etkili bileşimle değiştirdiklerini belirten Zakariya, "Delta varyantına etkili bileşimle değiştirilen aşı, hayvanlar üzerindeki denemelerde yüksek sonuçlar verdi. Ardından bilim insanlarımız da test etti. Burada da iyi sonuçlar aldık." dedi.

Zakariya, resmi süreçlerden sonra QazVak'ın ekim ayından itibaren virüsün Delta varyantına karşı daha etkili bileşimle üretilmeye başlanacağını sözlerine ekledi.

Kazakistan'da 26 Nisan’dan itibaren halka uygulanan QazVak aşısı, 28 Temmuz'da Kırgızistan’da da resmi olarak tescillendi.

9 Temmuz'da 3. klinik deneylerinin başarıyla tamamlandığı QazVak aşısı, kişinin brakiyalis kaslarına enjekte ediliyor. 21 gün aralıkla ikinci dozu yapılması gereken aşı, özel soğutma sistemine gereksinim duymuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Baklava yerken kendinizi sınırlamaya son: Böyle tüketince şekeriniz yükselmeyecek!
Peynirin Sağlık Etkileri: Besleyici Ancak Dikkat Edilmesi Gereken Riskler Var
Sağlığınızla Kumar Oynamayın: Elektronik Sigaradan Uzak Durun!
Limon Suyunun Mucizevi Gücü: Sağlığınızı Limonla Canlandırın!
81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı