Kazım Öz: Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim, suçlamaları reddediyorum

'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılanan yönetmen Kazım Öz'ün Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşması görüldü. 15 yıl hapis cezası ile yargılanan Öz,

'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılanan yönetmen Kazım Öz'ün Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşması görüldü. 15 yıl hapis cezası ile yargılanan Öz, 22 yıldır sinemada film yönetmenliği yaptığını söyleyerek, suçlamaları reddetti. Duruşma 4 Şubat tarihine ertelendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Tunceli Pertek’de 24 Kasım 2018 tarihinde gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır'a götürülen ve iki gün gözaltında tutulan Kazım Öz, bugün hakim karşısına çıktı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, yönetmen Kazım Öz'ün "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Kasım Öz  22 yıldır sinemada film yönetmenliği yaptığını söyleyerek, suçlamaları reddetmesi üzerine duruşma 4 Şubat tarihine ertelendi.

'BAHSİ GEÇEN İDDİALARI KABUL ETMİYORUM'

İddianamenin okunması ardından savunma yapan Öz, 22 yıldır sinemada film yönetmenliği yaptığını ve Türkiye sinemasının ilk isimleri arasında yer aldığını belirtti. 10 filmin yönetmenliğini yaptığını söyleyen Öz,  “Onlarca filmde ise kurgu ve yapımcısı olarak yer aldım. Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim. 20 yıl boyunca yaptığım filmler sadece Türkiye değil, uluslararası alanda yer aldı. Yaptığım filmlerde 42 ödül aldım. İddianamedeki ‘3 ay boyunca DBP siyaset akademisine’ katılmam mümkün değil. Diyarbakır’da bulunma sebebim sinema amaçlıdır. Hatta bahsi geçen dönemlerde yurt dışında sinemaya dair eğitim veriyordum. Ayrıca sinemanın, siyasetin gölgesinde yapılamayacağı görüşündeyim. Türkiye ve dünyada film yapmak istiyorum. Belki de bunu yaptığım için yargılanıyorum. Yine Sakine Cansız'ın cenazesine katılmam da örgüt talimatı ile olduğu belirtiliyor. Katılmıyorum. Sakine Cansız'ın cenazesine katıldım. Çünkü çözüm sürecinin baltalanmak istediği bir dönemde 3 Kürt kadın siyasetçi öldürüldü. Çözüm süreci ve barışı destekleyen biri olarak cenazeye katıldım. Bahsi geçen iddiaları kabul etmiyorum" diyerek belirtti.<>

<>

Öz, 2010 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Siyaset Akademisi’ne ve Gezi direnişine katılması ile yaptığı bazı telefon konuşmalarıyla suçlanıyor.<>

KAZIM ÖZ: KORKMUYORUM

Duruşma öncesi Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'a konuşan Öz, "Kaçmıyorum. Çünkü yanlış bir şey yaptığımı, suç işlediğimi düşünmüyorum. Ülkemizin bir an önce normalleşmesini umuyorum. Barış ortamının oluşacağına dair umudumu koruyorum. Sinema yapmayı özgür ve demokratik bir ülkede yapmak isterdim. Öyle bir ülkede olmasak da sinema yapmaya her koşulda devam edeceğim" dedi.

KAZIM ÖZ HAKKINDA

Kazım Öz, ‘Bahoz’ ve ‘Zer’in yönetmenliği yapmış, uluslararası pek çok festivalden çok sayıda ödül almıştır. Son filmi Zer ile Kültür Bakanlığı’ndan destek almasına rağmen, bakanlık tarafından filmin bazı sahneleri sansürlenmişti, filmin yasaklanan yerleri İstanbul Film Festivali’nde ‘siyah sahneler’ halinde beyazperdeye taşımıştı. Bunun üzerine bakanlık harekete geçip, siyah sahneleri de sansürlenmişti.

(Fotoğraf: MA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Muğla Korolar Şenliği 2. Kez Coşkuyla Başladı
Serinin son filmi olacaktı... Hızlı ve Öfkeli bu kez üzdü!
'Bahar' dizisine dikkat çeken transfer! 12. bölümde kadroya katılacağı duyuruldu
Yazar İpek Ongun, Mersin’de hayranları ile bir araya geldi!
Anthony Hopkins, "The King of Covent Garden" Filminde Handel'i Canlandıracak